De ska demokratisera fastighetsinvesteringar med blockkedjeteknik
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

De ska demokratisera fastighetsinvesteringar med blockkedjeteknik

De

Malmöbaserade startupen Sliceon vill göra fastighetsinvesteringar tillgängliga för den breda allmänheten genom att använda blockkedjeteknik. Med en plattform där fastigheter kan delas upp i digitala tokens, hoppas företaget kunna demokratisera fastighetsmarknaden.

  • Sliceon vill göra fastighetsinvesteringar tillgängliga för alla.
  • Blockkedjeteknik används för att skapa digitala andelar i fastigheter.
  • Plattformen planeras att lanseras efter ett pilotprojekt med KTH.

Investeringar i större fastigheter har traditionellt sett varit reserverade för institutioner och förmögna privatpersoner. Malmöbaserade Sliceon vill ändra på detta genom att skapa en marknadsplats där vem som helst kan köpa en andel i en fastighet. Plattformen bygger på blockkedjeteknik, där andelarna omvandlas till digitala tokens som kan handlas med. Detta gör det möjligt att dela upp fastigheter i mycket små andelar, vilket även öppnar upp för småsparare.

Demokratisera fastighetsmarknaden

"Vi vill demokratisera fastighetsbranschen och släppa in allmänheten. Ungefär som nätmäklarna har gjort med aktier", säger Tarik Bajagilovic, grundare av Sliceon tillsammans med Miranda Trang. Båda har tidigare erfarenhet av att arbeta med blockkedjeteknik på andra företag. Trots att tekniken ofta förknippas med kryptovalutor, som visat sig vara en volatil investering, ser Bajagilovic inga problem med detta, skriver Dagens Industri.

"I grunden är tekniken extremt trygg där varje token skapar ett slags digitalt avtryck och blir därför ett bombsäkert ägarbevis som kopplas till en enskild fastighet," tillägger han.

Flexibla investeringsmöjligheter

På Sliceons plattform ska investerare snabbt kunna köpa och sälja andelar i en fastighet. Det ska även vara möjligt att låsa in innehavet under en längre period för att få avkastning i form av ränta och en del av fastighetens vinst. Dessutom strävar företaget efter att öppna plattformen för långivare.

"Sannolikt kommer marknadsplatsen inledningsvis locka vanliga privatpersoner, kanske främst unga som känner till tekniken. Men i nästa steg kommer även de stora institutionerna hit, tror vi. Både för att låna ut pengar men också köpa egna tokens i fastigheter," säger Bajagilovic.

Samarbete med KTH

Sliceon har inlett ett samarbete med KTH kring ett pilotprojekt innan plattformen lanseras. Enligt Tarik Bajagilovic är intresset från branschen stort, skriver Dagens Industri.

"Fastighetsägare, investerare, byggherrar. Alla vet att fastighetsbranschen håller på att förändras och vill vara med på något sätt. Jag brukar säga att vi är som ett crowdfundingföretag men eftersom det går så snabbt i fastighetsbranschen nu så känns det som vi går på steroider," avslutar han.

På Börskollen fortsätter vi följa detta spännande initiativ mot en mer inkluderande fastighetsmarknad och nya investeringsmöjligheter.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt