Deltid påverkar pensionen – men hur mycket?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Deltid påverkar pensionen – men hur mycket?

Deltid

Kvinnor jobbar i större utsträckning deltid än män – vilket gör att kvinnor får lägre pension än män. Men hur stor betydelse just deltidsarbete har är inte så självklart som man skulle kunna tro, visar en rapport.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) konstaterar att det inte riktigt går att säga hur mycket deltidsarbete påverkar de könsskillnader som finns när det kommer till pensionerna.

– Ju mer vi har grävt i den här frågan, desto mer komplex visar den sig vara, säger Måns Nerman som är enhetschef vid myndigheten.

Studier och forskningsresultat på ämnet finns, men enligt ISF går det inte att dra några tydliga slutsatser utifrån dem. En av anledningarna är att det saknas bra data över hur människors arbetsliv ser ut.

– Det finns ingen officiell data på vem som har arbetat deltid och när. Vill man göra något på det så måste man hitta något sätt att angripa den frågan och det är inte lätt, säger Måns Nerman.

I exempelvis Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar följer man samma personer under ett antal år.

– Vi kan få en ögonblicksbild i dag över hur människor i olika ålder arbetar deltid, men vi vet inte hur en person arbetar deltid under hela sin yrkesverksamma karriär.

Många olika faktorer spelar in och därför är det svårt att avgöra den exakta effekten av deltidsarbete på de pensionsskillnader som finns. Enligt Nerman går utvecklingen mot en ökad jämställdhet när det gäller deltidsarbete och sysselsättning:

– Men det kommer ta lång tid innan det syns på pensionen, säger han.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt