Det riskerar att bli nya folksjukdomen – "behov av skärpt lagstiftning"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Det riskerar att bli nya folksjukdomen – "behov av skärpt lagstiftning"

Det

Finansinspektionens generaldirektör, Daniel Barr, har presenterat förslag på åtgärder för att skydda konsumenter mot överskuldsättning. Bland förslagen ingår ett nationellt skuldregister och sänkta räntetak. FI betonar vikten av strikta kreditprövningar, särskilt i ekonomiskt osäkra tider, för att förhindra att konsumenter hamnar i skuldfällor.

  • FI föreslår ett nationellt skuldregister.
  • Förslag om sänkt räntetak från 40 till 20%.
  • Striktare lagstiftning och fler granskningar av kreditgivare planeras.

Leder till betalningsproblem

Finansinspektionen (FI) har understrukit behovet av noggranna kreditprövningar för att motverka överskuldsättning. Daniel Barr, generaldirektör för FI, meddelade att myndigheten prioriterar granskningen av konsumentkreditföretag som ger högkostnadskrediter. Dessa lån, som ofta har hög ränta och avgifter, leder ofta till betalningsproblem, skriver man.

"Alla som ger ut lån till konsumenter ska göra ordentliga kreditprövningar. Det granskar vi särskilt i vår tillsyn i år med tre pågående granskningar och fler planerade. Men vi ser också ett behov av skärpt lagstiftning för att förhindra osund kreditgivning", säger Daniel Barr.

Nationellt skuldregister

Förra året presenterade FI flera förslag för att motverka skuldfällor, bland annat ett nationellt skuldregister. Detta register skulle ge långivare en helhetsbild av konsumentens befintliga krediter, inklusive återbetalningstid och ränta. FI föreslår även att den högsta tillåtna räntan för lån sänks från 40 till 20% och att ett kostnadstak införs, vilket innebär att ett lån inte får kosta mer än det utlånade beloppet i form av ränta och avgifter, rapporterar Finansinspektionen i sin skrivelse.

"Det är viktigt att samhället vänder på alla stenar för att motverka en utveckling där överskuldsättning riskerar att bli en ny folksjukdom. Nu finns det flera relevanta förslag på bordet, som om de genomförs kan bidra till en kreditmarknad där konsumentens bästa sätts i första rummet", avslutar Daniel Barr.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt