Digital identitetsplånbok ska ge högre säkerhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Digital identitetsplånbok ska ge högre säkerhet

Digital

I framtiden ska du inte behöva ha passet i byxfickan eller körkortet i plånboken. En digital identitetsplånbok ska ersätta för att därmed höja säkerheten när det gäller e-legitimation.

Sverige är i nuläget ett av få länder som inte erbjuder en e-legitimation på högsta tillitsnivå enligt EU-förordningen (Eidas).

I den utredning som nu lämnas över till regeringen föreslås att man för svensk del ska kunna använda sig av en digital identitetsplånbok där bland annat körkortet ska finnas tillgängligt.

– Alla fysiska och juridiska personer ska ges tillgång till publika och privata tjänster. Utfärdandet ska vara utan kostnad för fysiska personer och användandet frivilligt. Det ska alltså inte vara ett tvång, säger utredaren Henrik Ardhede på en pressträff.

Ska inte exkluderas

De personer som väljer att stå över att använda den digitala plånboken ska heller inte exkluderas från vissa tjänster, påpekar utredaren.

Den digitala plånboken ska därmed kunna ersätta nuvarande godkända e-legitimationer, Bank-id och Freja, som ligger på en lägre säkerhetsnivå.

– Plånboken kommer att vara en form av e-legitimation med ytterligare funktioner. Det som är nytt är att kunna lagra och visa upp attributintyg, till exempel körkort eller yrkeslegitimation. Det är dock användaren som väljer vilka attribut man vill lägga i sin plånbok, säger Henrik Ardhede.

Öppna bankkonto

Ytterligare användningsområden som nämns är att kunna öppna bankkonto eller deklarera i samtliga EU-länder.

Dessutom ska en företrädare för ett bolag kunna få en organisationsplånbok när man företräder ett bolag och inte sig själv.

Post och Telestyrelsen föreslås att bli tillsynsenhet för plånböckerna. Utredningens förslag föreslås träda i kraft i oktober 2025. Enligt nuvarande tidsplan ska plånboken börja att kunna användas ett år senare.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt