Dyrare levnadskostnader trots sänkt skatt och ränta – här är orsaken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dyrare levnadskostnader trots sänkt skatt och ränta – här är orsaken

Dyrare

Även om 2024 ser ut att medföra en rad ekonomiska fördelar för svenska hushåll, kan det ändå bli ett tufft år ekonomiskt, särskilt för barnfamiljer. Trots förväntade sänkningar av boräntor och inkomstskatt, samt lägre elpriser, förutspås kostnaderna för barnfamiljer öka med omkring 10 000 kronor. Detta enligt privatekonomen Stefan Westerberg.

  • Hushållskostnader förväntas minska något jämfört med förra året, men kommer fortfarande vara högre än 2022 och 2021.
  • En genomsnittlig tvåbarnsfamilj i småhus med bil kan förvänta sig en årlig kostnadsökning på 10 000 kronor för de mest nödvändiga utgifterna.

Ekonomiskt tufft för barnfamiljer

2024 ser ut att bli ett ekonomiskt utmanande år för barnfamiljer enligt Stefan Westerberg. Trots att vissa ekonomiska lättnader förväntas, som sänkt inkomstskatt och lägre boräntor, kommer dessa fördelar troligtvis inte att väga upp för de ökade kostnaderna som familjer står inför.

”Även 2024 kommer att vara ekonomiskt tufft för barnfamiljerna. Utgiftsökningarna kommer att äta upp det ökade innehåll vi väntas få i plånboken”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Enligt nyligen offentliggjorda uppgifter från Medlingsinstitutet har de justerade reallönerna i Sverige minskat med 7 procent sedan 2021. Denna siffra tar hänsyn till effekten av bolån. Prognoser pekar på att det kan dröja ända till perioden 2027–2029 innan reallönerna når samma nivåer som de var på under 2021.

Detta rapporterar di.se om.

Kostnadsökningar äter upp fördelar

Westerberg förutspår att de ökade kostnaderna kommer att "äta upp" de ekonomiska fördelar som förväntas. Detta innebär att trots att inkomstskatten sänks och elpriserna förväntas bli lägre än de senaste åren, kommer de ekonomiska utmaningarna för familjer att förbli betydande.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt