Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

E-handeln

E-handeln sjunker - Så mycket mindre shoppade svenskarna

Trots en ökning av antalet e-handlande konsumenter under oktober i år, har totalomsättningen inom e-handeln faktiskt minskat. Fler konsumenter har handlat, men beloppet som de spenderade var markant lägre än i oktober förra året.

Enligt statistiken e-handlade 67 procent av konsumenterna i oktober i år, jämfört med 64 procent samma månad förra året. Men den genomsnittliga totala köpesumman per e-handelskonsument för oktober månad var 13 procent lägre än i oktober 2022. Detta har lett till en minskad totalomsättning i e-handeln.

Oktober var ännu en tuff månad för e-handeln i ett läge där flera e-handlare jobbar hårt för att nå lönsamhet. Många konsumenter har sannolikt hållit lite extra hårt i plånboken för att vänta in attraktiva erbjudanden i november - Per Ljungberg på Svensk Handel

E-handelsomsättningen på nedgång

E-handelsindikatorn mäter omsättningen i löpande priser utan att justera för inflation, men en uppskattning av volymutvecklingen görs. Den totala omsättningsminskningen på 8 procent i löpande priser i oktober motsvarar en minskning av totala e-handelsvolymen med 14 procent.

E-handelns omsättning uppgick därför under oktober till 10,8 miljarder kronor vilket är en minskning mot oktober förra året då samma siffra låg på 11.7 miljarder.

Från januari till och med oktober har e-handelsomsättningen minskat med 6 procent i löpande priser jämfört med samma period under fjolåret. För vissa branscher är denna minskning ännu större. Elektronikhandeln, som har backat 15 procent hittills i år, hade nära 30 procent av sin årliga e-handelsomsättning i november och december 2022. Detta gör de kommande månaderna kritiska för e-handeln.

Detta rapporterar Svensk Handel om.

Viktigheten av Black Week för e-handeln

Black Week, som äger rum denna vecka, är en av de mest betydande högtiderna för e-handeln. För många företag, särskilt mindre företag, är denna vecka av stor betydelse. Men det finns flera lagar och regler att följa när det gäller rea-priser. Svensk Handel lägger stor vikt vid att utbilda sina medlemmar i dessa frågor och uppmanar alla att följa de riktlinjer som finns.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.