Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

ECB-chefen

ECB-chefen varnar för en fragmenterad global ekonomi

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), menar att vi nu befinner oss vid en kritisk tidpunkt. I sitt tal vid European Banking Congress betonade hon att den globala ekonomin splittras i konkurrerande block, och att Europa står inför stora utmaningar, inklusive en åldrande befolkning och en ökad risk för klimatrelaterade katastrofer.

Enligt Lagarde ser vi tecken som tyder på att den globala ekonomin blir allt mer fragmenterad. Hon påpekar att detta kan försvåra handel och skapa osäkerhet. Vidare uttrycker hon oro för Europas framtid, där en minskning av arbetskraften kan börja redan 2025 på grund av en åldrande befolkning.

Klimatkrisen och åldrande befolkning - två stora utmaningar

Lagarde understryker även att risken för klimatkatastrofer ökar för varje år som går. För att bemöta dessa utmaningar föreslår hon massiva investeringar på kort tid, vilket hon beskriver som en "generationsinsats". Hon menar att det är viktigt att flytta försörjningskedjorna närmare hemmaplan i takt med att nya handelshinder uppstår.

"När våra samhällen åldras kommer vi att behöva implementera ny teknik så att vi kan producera mer med färre anställda. Digitalisering kommer att hjälpa. Och när vårt klimat värms upp kommer vi att behöva föra den gröna omställningen framåt utan några ytterligare förseningar", säger Lagarde.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Behovet av snabba och massiva investeringar

Lagarde betonar att det krävs snabba och stora investeringar för att bemöta dessa utmaningar. De måste fokusera på att flytta produktion närmare hemmaplan och att driva den gröna omställningen framåt. För att hantera en åldrande befolkning och en minskande arbetskraft, understryker hon vikten av att införa ny teknik och digitalisering.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.