Sänkt ECB-prognos bäddar för lägre boräntor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Sänkt ECB-prognos bäddar för lägre boräntor

Sänkt

Det kommer positiva signaler för alla hushåll som brottas med höga boräntor från Europeiska centralbanken (ECB). Sannolikheten för flera räntesänkningar senare i år ser ut att öka då ECB sänker sin inflationsprognos.

Den gemensamma valutan, euron, pressades nedåt jämfört med dollarn efter prognossänkningen. Och i prissättningen på räntemarknaden stärks bilden av att det blir fyra räntesänkningar från ECB bara i år.

Riksbanken – vars styrränta är avgörande för de rörliga boräntorna för svenska hushåll – antas hänga med nedåt när ECB sänker. I marknadens prissättning lutar det även här åt fyra sänkningar under 2024, från dagens 4,00 procent ned till 3,00 procent.

Drar ned bolånekostnaden

Skulle rörliga boräntor hänga med nedåt med en procentenhet skulle det dra ned kostnaden för ett bolån på tre miljoner med 2 500 kronor per månad.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isakssons huvudscenario är att det kan bli ännu mer. Han tolkar ECB-chefen Christine Lagardes uttalanden på en presskonferens efter torsdagens räntebesked som att hon inte utesluter att styrräntorna sänks redan i april – även om huvudscenariot är i juni.

Och när det gäller Riksbanken – som kommer med sitt nästa räntebesked om tre veckor – räknar Isaksson med en första sänkning i maj, följt av fem sänkningar till ned till 2,50 procent i slutet av året.

– Men riskbilden är just nu rätt tydlig i den prognosen att styrräntan kan vara högre i slutet av året, säger han.

– Det är en guppig resa och det hinner hända mycket de kommande månaderna som kan ändra bilden, både en och två gånger, tillägger han.

Tecken på dämpade löneökningar

På en presskonferens efter ECB:s räntebesked säger Lagarde att hennes direktion ser tecken på att löneökningstakten börjat dämpas, vilket är en viktig faktor för att få ned inflationstrycket.

– Dessutom absorberas delar av löneökningarna av högre vinster, vilket i sin tur minskar inflationseffekten, säger hon.

Fakta: ECB sänker prognosen

Bland analytiker pekar genomsnittsprognosen mot att Europeiska centralbanken (ECB) slår till med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i juni. ECB, med chefen Christine Lagarde, väntas därefter följa upp detta med ytterligare fyra sänkningar ned till 2,75 procent tidigt på våren 2025.

ECB har under inflationschocken i västvärlden 2022–2023 stramat åt med tio höjningar från och med sommaren 2022. När höjningarna började i juli 2022 låg insättningsräntan på minus 0,50 procent.

Enligt ECB:s sänkta inflationsprognos kommer prisökningarna i årstakt att ligga på i genomsnitt 2,3 procent i år, vilket kan jämföras med en prognos på 2,7 procent i december. För 2025 räknar ECB:s ekonomer med en fortsatt nedgång till målnivån på 2 procent.

Samtidigt sänker ECB sin tillväxtprognos för 2024 till 0,6 procent, mot tidigare 0,8 procent.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt