Räntebeskedet – en positiv signal för Riksbanken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Räntebeskedet – en positiv signal för Riksbanken

Räntebeskedet

För femte mötet i rad låter Europeiska centralbanken (ECB) styrräntorna ligga kvar på en rekordhög nivå. Riksbanken och svenska låntagare kan ändå dra en suck av lättnad, bedömer chefsekonomen Jens Magnusson vid SEB. Beskedet var det högst väntade.

Beskedet var det högst väntade. Den viktiga så kallade insättningsräntan ligger därmed kvar på den historiska rekordnivån 4,00 procent, efter en serie snabba höjningar 2022–2023.

Kanske mer intressant var då kommunikationen kring räntebeskedet. Från ECB-håll lyfter man nu att inflationstrycket fortsätter att falla, vilket ses som glädjande utifrån att man i USA så sent som i går uppvisade ny statistik där inflationen visat sig väldigt seglivad.

– Det här bekräftar vår prognos om en junisänkning och det finns ingen anledning att ompröva, det är ett lugnande besked för Riksbanken, säger Jens Magnusson till TT.

Stor betydelse

Det är också marknadens generella syn där man i nuläget tror på en närapå 80-procentig sannolikhet för en räntesänkning i juni. Vilken väg ECB väljer har också stor betydelse för den svenska Riksbanken. Efter den amerikanska inflationssmällen i går har det befarats att riksbankschefen Erik Thedéen och Riksbanken kommer att behöva avvakta om nu den amerikanska motsvarigheten Federal Reserve gör detsamma.

– Fed är viktigast för hela världens ekonomi och kommer alltid att vara viktig. För Riksbanken och Sverige är det ändå så att man sneglar mer på ECB, den svenska kronan mot euron står i fokus. Man vill inte hamna alltför långt ifrån ECB, säger Jens Magnusson.

ECB-chefen Christine Lagarde påpekade också på presskonferensen efteråt att man inte är beroende av Fed även om man nu tittar på all data.

På fredag morgon presenteras också ännu en ny pusselbit för Riksbanken kring hur man ska göra med en eventuell räntesänkning när inflationsstatistik levereras för mars månad.

Ny inflationssiffra

Jens Magnusson och SEB bedömer dock fortsatt att pressade svenska hushåll kan se fram emot en räntesänkning redan i maj.

– Om Riksbanken gör samma tolkning som marknaden av detta och stärks i sin tolkning att det kommer en sänkning i juni från ECB så gör det det enklare för Riksbanken att sänka i maj, säger han.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt