Effekter av vårdkonflikten –semestern i fara
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Effekter av vårdkonflikten –semestern i fara

Effekter

Det har varit dödläge i vårdkonflikten samtidigt som övertidsblockaden rullar på. Men nu träffas Vårdförbundet, SKR och medlarna igen. Samtidigt rycker en besvärlig säsong för sommarbemanningen närmare.

Vårdfackets övertidsblockad har pågått sedan 25 april, riktad mot samtliga regioner. På måndag 20 maj utvidgas den ytterligare till ett antal större kommuner, bland annat de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

Under tiden har det förts sporadiska samtal mellan parterna, Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Men några regelrätta förhandlingar har det inte handlat om.

Efterfrågar mandat

Men på torsdagen träffades fack och arbetsgivare ihop med medlarna igen. Fackets krav handlar bland annat om schemafrågor och kortare arbetstid

– Det är arbetstiden som är vår viktigaste fråga. Och där behöver ju sjukhusdirektörer och regiondirektörer ge SKR ett förhandlingsmandat. Det är det vi hör att de inte får, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Men det blir för dyrt, enligt arbetsgivarna.

– Förhoppningen är att vi kan gå in i mer regelrätta förhandlingar igen, sade SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg inför mötet.

Schemaförändringar

Huruvida det blir det, är oklart, något särskilt nytt kom inte ut av torsdagens möte, men parterna ska träffas igen på måndag, den 20 maj, enligt Sineva Ribeiro.

Samtidigt tickar klockan. Förutom övertidsblockad har vårdfacket även lagt en nyanställningsblockad som påverkar arbetsgivarnas möjligheter att sent i planeringen inför sommaren plocka in semestervikarier.

– Arbetsgivarna kan behöva göra schemaförändringar, planera om semestrar och i vissa fall dra in semestrar, säger Jeanette Hedberg, men lägger till att det sistnämnda förhoppningsvis blir i mindre skala.

Riskerar bli ännu värre

De hoten köper inte Vårdförbundet.

– Jag har varit ordförande i över 13 år. Och det har aldrig hänt att sommaren har varit löst. Så det är inget nytt. Vi har fått bryta våra semestrar, säger Sineva Ribeiro.

Att regionerna dessutom har sagt upp hyravtalen för att få ner kostnaderna för dyrare inhyrda sjuksköterskor, kommer att göra sommarbemanningen än svårare, enligt Vårdförbundet.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt