Efter Kerings vinstvarning – så kan du tänka kring lyxaktierna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Efter Kerings vinstvarning – så kan du tänka kring lyxaktierna

Efter

Guccis ägare Kering har stora interna problem som påverkar försäljningen negativt. Aktien handlas kring 16 gånger den förväntade vinsten för innevarande år, men analytikerna kan komma att behöva sänka sina försäljningsprognoser. Det finns dock fortfarande hopp om att företaget ska kunna vända utvecklingen – men kan finnas bättre kort att satsa på!

  • Kerings försäljningstapp beror främst på interna problem och inte på en svag marknad.
  • Om Kering lyckas vända utvecklingen för Gucci finns det en stor uppsida i aktien.
  • Andra bolag i lyxsektorn, som LVMH och Hermès, presterar bättre än Kering.

Som Börskollen tidigare har rapporterat har Kering, som äger varumärken som Gucci, Saint Laurent och Bottega Veneta, nyligen lagt fram en vinstvarning som har påverkat hela lyxsektorn på börsen negativt.

Det förväntas att den jämförbara försäljningen kommer att minska med cirka 10 procent under första kvartalet och för Gucci förväntas tappet att landa på cirka 20 procent.

Lyxsektorn och konjunktur

Lyxsektorn brukar vanligtvis klara sig relativt bra i en lågkonjunktur då deras kunder ofta inte är särskilt konjunkturkänsliga. I tuffare tider ökar dock gapet mellan de bolag som presterar bra och de som presterar sämre. I Kerings fall ligger problemen främst internt, snarare än i en svag marknad.

Kering har haft det tufft även under det föregående året och det är framför allt deras största och viktigaste varumärke, Gucci, som går dåligt, skriver Di i en analys av lyxsektorn. I dagsläget finns det få tecken på att Kering är på väg i rätt riktning och det kan därför vara lämpligt att avvakta med investeringar i företaget.

Övriga bolag inom lyxsektorn

Andra bolag i lyxsektorn, som LVMH och Hermès, har däremot presterat betydligt bättre. Dessa bolag har en stark ställning på marknaden, med LVMH:s breda portfölj och Hermès position i det absoluta toppskiktet av lyxsegmentet, framhäver Di.

"De höga värderingarna i kombination med en tillväxt som saktar in gör att uppsidan ser begränsad ut i närtid," skriver man och fortsätter; "På längre sikt finns det mycket som talar för att aktierna kan fortsätta utvecklas väl och en investerare med lång sparhorisont kan därför passa på att köpa vid dippar."

Den som är villig att ta lite mer risk kan även överväga att investera i Cartier-ägaren Richemont, vars aktie värderas lågt jämfört med många sektorkonkurrenter trots att företaget presterar bra inom smyckeskategorin.

"Analytikernas prognoser för de närmsta kvartalen är försiktiga och det ger utrymme för bolaget att överraska på den positiva sidan."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Kering

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt