Efter kylan: Fler fritidshus drabbas av skador
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Efter kylan: Fler fritidshus drabbas av skador

Efter

Kylan ledde till en kraftig ökning i antalet vattenskador under vinterns första månader. När ägarna återvänder till sina fritidshus i vår finns det risk för att fler upptäcks.

Decemberkylan och isdygnen med flera köldrekord i januari märks av på antalet frys- och vattenskador i villor och fritidshus, enligt försäkringsbolaget Folksams siffror. Jämfört med motsvarande period i fjol syns en ökning på 66 procent under vinterns första månader.

För vattenskador i villor skedde en ökning på 96 procent, till följd av den ihållande kylan. Antalet försäkringsärenden för vattenskador i fritidshus ökade däremot bara med tio procent, men detta kommer troligtvis att stiga framåt våren när fler återvänder till sina fritidshus och ska värma upp dem inför säsongen.

"Omfattande skador"

Att det har varit kallt ute, i kombination med att många troligtvis har dragit ner på värmen i fritidshusen för att spara in på elen under vintern, gör att Erik Arvidsson vill höja ett varningens finger. Risken för att drabbas av vattenskada ökar när värmen har sänkts för mycket eller helt i fritidshuset.

– Om det har varit tio minus eller kallare i en eller två veckor, det är då problemen kommer. Det kan bli väldigt omfattande skador, säger han.

Obehaglig överraskning

När många återvänder till sina fritidshus under påsken finns det risk för att de kommer att drabbas av en oönskad överraskning i form av en vattenskada. Enligt Erik Arvidsson är det viktigt att värma upp huset långsamt och vara uppmärksam på läckor när du sätter på huvudkranen. Även om vattenmätaren rör sig när alla kranar är avstänga.

– Det kan vara bra att följa vattenledningarna. Titta till i badrummet, varmvattenberedaren och i diskbänksskåp så att rören är intakta.

Att börja värma upp sitt fritidshus redan nu eller framåt påsken kan vara bra, rekommenderar Erik Arvidsson.

– Annars finns det risk för att man lär sig den hårda vägen.

Fakta: Tips när fritidshuset ska värmas upp inför säsongen

Värm upp huset långsamt. Börja gärna tidigt, kanske redan i påsk.

Även om du har låtit värmen stå på i fritidshuset kan strömavbrott orsakat frysta ledningar. Det är därför bra att göra en koll även om huset har varit uppvärmt.

Var uppmärksam på eventuella vattenläckor när du sätter på huvudkranen. Mindre läckage kan märkas om vattenmätaren rör på sig när alla kranar är stängda.

Se även över rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten.

Källa: Folksam

Källa: Beata Wallsten/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt