Efter mardrömssommaren – nytt hopp för bönderna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Efter mardrömssommaren – nytt hopp för bönderna

Efter

Efter förra årets mardrömssommar ser årets skördeprognos betydligt mera gynnsam ut.

Förra årets skörd har beskrivits som en av de sämsta på 30 år för svenskt lantbruk och därför skulle ännu ett bakslag kunna vara förödande för många aktörer. Snart inne i högsommarperioden ser dock utfallet ut att bli betydligt bättre enligt Lantmännens skördeprognos.

I nuläget bedöms skörden uppgå till 5,4 miljoner ton spannmål vilket kan jämföras med 4,3 miljoner ton förra året.

– De senaste åren har det varit större variationer. Det har varit väldigt bra skördar och riktigt dåliga. Det här kan man säga är ganska nära snittet, säger Per Germundsson, försörjnings- och försäljningschef på Lantmännens spannmålsenhet.

Flera utmaningar

För ett år sedan brottades man inte enbart med dåligt skördeutfall utan också stigande priser på bland annat gödsel och diesel, plus att många aktörer påverkades av de stigande räntorna. Enligt Per Germundsson gör det att många lantbrukare nu är rejält pressade.

– Man hade höga kostnader och låga intäkter. Det har varit ett tufft år och vi måste komma tillbaka till normala skördar för att känna att vi går framåt. Det här året räcker inte för att återställa för 2023 men det är i alla fall ett första steg, säger han.

Regionala skillnader

Det finns dock tydliga regionala skillnader. Medan exempelvis västra delarna av Götaland, Östergötland samt Skåne går mot en bra skörd är det värre i andra regioner. Vikbolandet och södra Götaland har drabbats extra hårt av försommartorka och bedöms få ett betydligt lägre skördeutfall.

Avgörande nu blir hur de närmaste veckorna utvecklar sig väderleksmässigt. Medan semestrande svenskar hoppas på sol och högsommar i juli är lantbrukarnas förhoppningar helt annorlunda:

– Spannmålsgrödor behöver sol och vatten i lagom doser men är inte beroende av höga temperaturer, säger Per Germundsson.

– Det idealiska för de närmaste två veckorna är en medelmåttig svensk sommar, lite halvklart och 20 grader. Sedan får det gärna övergå till ett permanent högtryck i augusti med 25 grader.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt