Efter några usla år: Experter ser nu vändning för grön energi – 3 bästa fonderna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Efter några usla år: Experter ser nu vändning för grön energi – 3 bästa fonderna

Efter

Även om investeringar i förnybar energi under de senaste åren inte har varit så lönsamma, ser experter nu en mer positiv framtid. Energikrisen i Ukraina, kampen mot klimatförändringar och en önskan att fasa ut fossila bränslen har gett en boost till investeringar i förnybar energi, speciellt i Europa, lyfter Morningstar i en färsk analys med förvaltare inom området.

  • 2023 översteg för första gången andelen europeisk el som producerades av vindkraft andelen fossil gas.
  • Den europeiska energisektorn genomgår en monumental förändring där fossila bränslen spelar en allt mer marginell roll.
  • Investeringar i förnybar energi har dock varit mindre lönsamma, men där man nu ser en allt mer optimistisk framtid.

I en färsk analys rapporterar Morningstar, med hänvisning till siffror från tankesmedjan Ember, att producerad vind- och solkraft utgjorde rekordhöga 27% av EU-blockets el förra året, vilket är den högsta siffran någonsin. "Den europeiska energisektorn befinner sig mitt i en monumental förändring", säger Sarah Brown, programchef för Europa på Ember och fortsätter;

Fossila bränslen spelar en roll som aldrig har varit så marginell, samtidigt som ett system växer fram med vind och sol som ryggrad."

Bäst presterande fonderna inom sektorn

Ändå uppvisade alternativa energifonder hos Morningstar en svag genomsnittlig avkastning under de senaste åren, med negativ utveckling varje under 2022-2024 (hittills i år), efter en rekordrusning under pandemin.

Passiv fondförvaltning har haft det svårare, med iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD som den mest uppmärksammade förloraren på grund av förändringarna. Efter att ha varit den absoluta topppresteraren 2020 har fonden förlorat cirka 43% av sitt värde sedan januari 2021.

Några duktiga förvaltare har dock lyckats navigera denna period med framgång, och inte minst fonden Pictet-Clean Energy Transition som under såväl föregående år som hittils i år har haft positiv avkastning.

Nedan finner du topp tre bland Morningstars fonder inom detta tema med bäst avkastning i fjol.

Fond Avkastning 2023 % Avkastning YTD %
Pictet-Clean Energy Transition I USD 23.96% 4.90%
iShares Global Clean Energy ETF USD Dist 9.82% -10.64%
BGF Sustainable Energy A2 8.94% −1.81%

Källa: Morningstar.

Utmaningar för energiprojekt

Trots dessa framsteg har energiprojekt stött på utmaningar. Räntehöjningar har ökat kapitalkostnaderna, hög inflation har ökat utvecklingskostnaderna, och problem har uppstått i leveranskedjorna.

"Den viktigaste faktorn bakom den här långa underprestationen finns i överkapaciteten, där utbudet är mer än tillräckligt för den nuvarande efterfrågan", säger Fabrizio Arusa, senior relationship manager och ETF-specialist på Invesco.

Pris- och marginalpress ser som tillfälliga

En annan viktig dynamik är det faktum att de senaste två åren har det skett en betydande nedgång i konsumentpriserna för förnybar energi, trots att produktionskostnaderna har ökat avsevärt under samma period, vilket skapar starkt tryck på företagens marginaler.

"Vi tror att den nuvarande ökningen av kapitalkostnaderna bara är ett tillfälligt bakslag för sektorn för förnybar energi, eftersom tillväxtutsikterna under detta decennium förblir starka och finansiering fortfarande är allmänt tillgänglig. Detta skapar attraktiva ingångspunkter på medellång till lång sikt.", säger Roman Boner, senior portföljförvaltare för RobecoSAM Smart Energy Equities-strategin.

Detta rapporterar Morningstar om.

AI och ren energi

"Faktum är att det uppskattas att efterfrågan på el från AI (artificiell intelligens) inom några år kommer att nå nivån för den nuvarande efterfrågan i hela Europa", säger Manuel Losa, senior portföljförvaltare för fonden Pictet-Clean Energy Transition.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Sustainable Energy

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Sustainable Energy

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt