Efter noteringen: Nu satsar Hernö Gin stort på expansion
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Efter noteringen: Nu satsar Hernö Gin stort på expansion

Efter

Gintillverkaren Hernö Gin har nyligen noterats på Nasdaq First North utan att ta in nytt kapital. Bolaget, som är Sveriges första gindestilleri, planerar att använda tidigare inhämtade medel för att stärka sin tillväxt och synlighet.

  • Hernö Gin noterades på Nasdaq First North utan att ta in färskt kapital.
  • Företaget planerar stora investeringar i destilleriet och varumärkesbarer.
  • Hernö Gin har visat stabil tillväxt och god lönsamhet sedan starten 2011.

Hernö Gin har nu officiellt tagit plats på Nasdaq First North genom en direktnotering, en process som liknar Spotifys tidigare börsentré. Till skillnad från många andra företag tog Hernö Gin inte in något nytt kapital i samband med noteringen. Enligt vd Emma Edfors är noteringen viktig för bolagets synlighet och fortsatta expansion, både i Sverige och internationellt. Det är också fördelaktigt för de 4 500 existerande aktieägare som har stöttat företaget under dess uppbyggnadsfas. Läs mer hos Finwire.

Strategiska investeringar för tillväxt

Tidigare i år genomförde Hernö Gin en nyemission för att samla in kapital till diverse tillväxtfrämjande projekt. En av de största satsningarna är att utveckla destilleriet i Dala, Höga Kusten, till ett attraktivt besöksmål genom uppförandet av ett hotell. Emma Edfors menar att detta är en strategiskt viktig åtgärd för att kunna erbjuda en fullständig upplevelse för besökarna.

“Vi hade kunnat genomföra satsningarna i mindre skala och successivt med hjälp av vårt löpande kassaflöde, men nu går det snabbare och blir en bättre lösning för Hernö Gin på lång sikt då vi har mer kapital att göra fortsatta satsningen på destinationen riktigt bra,” säger Edfors.

Ökad synlighet genom varumärkesbarer

Förutom destilleriet planerar Hernö Gin att öppna fler varumärkesbarer, både i Sverige och internationellt. Den första baren öppnades på Södermalm i Stockholm och har redan visat sig vara lönsam. Under förra året höll bolaget över 2 600 provningar, hade cirka 30 000 besökare och sålde nära 72 000 cocktails. Den totala försäljningen växte med 12 procent till 13,4 miljoner kronor.

“Synliggörandet och att komma ännu närmare de som vill smaka på goda cocktails på vår prisbelönta gin är bra för vår handel och vårt varumärke. Det viktiga är också att det är rätt läge,” säger Edfors.

Hernö Gin fortsätter att visa starka siffror. Under det första kvartalet ökade omsättningen med 8 procent till 10,9 miljoner kronor medan resultatet före skatt steg med 11 procent till 1,2 miljoner kronor. Aktien steg med 1,8 procent i den tidiga handeln på torsdagen, vilket var den andra handelsdagen på First North.

Vi på Börskollen följer Hernö Gins utveckling noga och ser fram emot att rapportera om deras fortsatta framsteg inom både destilleri- och barverksamhet.

Börskollen om Hernö Gin

Hernö Gin är en svensk tillverkare som specialiserar sig på hantverksgin. Företaget har ett dedikerat destilleri för ginproduktion i byn Dala, nära Härnösand. I tillverkningsprocessen använder de sitt eget källvatten samt naturliga botaniska ingredienser och kryddor. Produkterna marknadsförs under deras eget varumärke. Företaget startades 2011 och deras huvudkontor ligger i Dala.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Hernö Gin, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hernö Gin

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt