Efter raset på 30 procent i Tesla – är det köpläge i biltillverkaren nu?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Efter raset på 30 procent i Tesla – är det köpläge i biltillverkaren nu?

Efter

Tesla har upplevt en större nedgång på börsen, vilket främst beror på oro kring företagets förmåga att öka försäljningen av sina premium elbilar. Rädsla för en generell avmattning i försäljningen av elbilar bidrar också till denna nedgång. Trots aktiens volatilitet anser Morningstars aktiestrateg Seth Goldstein att den är rättvist värderad.

  • Teslas aktiekurs har fallit med 30,4% hittills under 2024, delvis beroende på oro över försäljningstillväxt och en bredare avmattning i försäljningen av elbilar.
  • Trots volatiliteten anser Morningstars aktiestrateg Seth Goldstein att Tesla-aktien är rättvist värderad.
  • Goldstein förutspår att Teslas leveranser kommer att vara i stort sett oförändrade 2024, jämfört med 1,8 miljoner 2023.

Oron kring Teslas försäljningstillväxt

Enligt Goldstein kan långsammare tillväxtantaganden ha en oproportionerlig inverkan på Teslas pris, då det är en aktie med hög tillväxt. Företagets aktiekurs har fallit med 30,4% under 2024, vilket har lett till att det nu handlas till ungefär två tredjedelar av sin tidigare högsta nivå.

Den senaste nedgången kom efter att Tesla rapporterat en nedgång på 8,5% i leveranser under första kvartalet jämfört med föregående år. Enligt Goldstein pekar denna nedgång på en avmattning i efterfrågan på Teslas fordon, eftersom konkurrenter, särskilt i Kina, har sänkt sina priser mer än Tesla.

Vi tror att den globala försäljningen av elbilar kommer att växa med 20% fram till 2024

En bredare avmattning i försäljningen av elbilar

Goldstein menar att även en bredare avmattning i försäljningen av elbilar påverkar Teslas aktiekurs. "Vi tror att den globala försäljningen av elbilar kommer att växa med 20% fram till 2024. Även om detta är en långsammare tillväxttakt än 2023 pekar vi på växtvärk, särskilt på subventionsdrivna EV-marknader som USA och EU", förklarar han.

Teslas verkliga värde

Goldstein anser att Tesla-aktien idag är rättvist värderad, trots att den handlas under hans uppskattning av verkligt värde. "Även om aktien handlas under vår uppskattning av verkligt värde, är priset inte tillräckligt lågt i förhållande till vår uppskattning av verkligt värde på 195 dollar för att vi ska kunna betrakta aktien som undervärderad", säger han.

Goldstein förutspår att Teslas leveranser kommer att vara i stort sett oförändrade 2024, jämfört med 1,8 miljoner 2023. Han förutspår också lägre genomsnittliga försäljningspriser, eftersom Tesla sannolikt kommer att behöva sänka priserna på viktiga marknader som t.ex Kina, i linje med sina konkurrenter.

Om Tesla

Tesla är en amerikansk fordonstillverkare. Bolaget är specialiserade inom eldrivna fordon, där fordonen helt ämnas drivas på el under samma varumärke. Bolaget har även ett globalt supercharger nätverk som möjliggör snabb laddning innan avfärd. Produktionen av bilarna utgår ifrån egna produktionsanläggningar inom den nordamerikanska marknaden. Huvudkontoret är beläget i Palo Alto.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt