Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Efter

Efter Riksbankens höjning – Jämförelse: Så hittar du lägsta bolåneräntan just nu

Ska du ta ett nytt bolån? Eller vill du spara pengar genom att se över, förhandla och eventuellt flytta ditt nuvarande bolån? Här kan du jämföra aktuella bolåneräntor hos flera olika banker för att hitta den bästa bolåneräntan just nu.

Nya riksbankschefen Erik Thedéen bjöd inte på några överraskningar när han och övriga i direktionen på torsdagen höjde styrräntan från 2,5 till 3 procent. För dig med bundna bolån ger det ingen omgående effekt förrän vid förfall, men för dig som har rörlig ränta blir konsekvenserna direkt mer kännbara då de rörliga boräntorna har en mer direkt kopplingen till Riksbankens styrränta.

Med det sagt är det långt ifrån säkert att bankerna kommer att höja sina rörliga räntor med 50 punkter rakt av. En del banker har redan tagit höjd för denna (väntade) höjning genom att redan ha höjt sina bolåneräntor. Andra banker kan vilja avvakta för att kunna hålla en attraktiv ränta och locka fler kunder, medan ytterligare andra inte kommer att vilja tumma på marginalerna och därmed följer med Riksbanken upp.

Jämförelse: Så hittar du lägsta bolåneräntan just nu

Bland aktörerna i jämförelsetabellen nedan placerar sig Skandia och Ikano Bank lägst med en rörlig ränta (tremånaders) på 3,34-3,41 %.

Om du är mer intresserad av bunden ränta placerar sig Ikano Bank fortsatt lägst på 1 år med en ränta på strax över 4 %, tätt följt av aktörer som Skandia, Landshypotek och Stabelo.

På 3 år kan du hitta räntor i spannet 3,88-4,45 %, där Danske Bank just nu ligger lägst följt av Landshypotek och Ikano.

Vi understryker att villkoren hela tiden uppdateras (i synnerhet nu kort efter en ny räntehöjning) och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Fler slår i ränteavdragsbegränsningen

Det som är speciellt den här gången är att räntehöjningen får en allt mer åtstramande effekt eftersom begränsningen av ränteavdraget börjar bli allt mer påtaglig. Avdraget uppgår ju till 30 procent upp till 100 000 kronor (per person) och därefter endast till 21 procent. Så länge räntorna var låga behövde de allra flesta knappt bry sig om att det ens fanns en begränsning i ränteavdraget.

Tips: Förbättra din ränterabatt på bolånet

Det skadar aldrig att även försöka sig på att förhandla om sitt bolån för att erhålla ytterligare ränterabatt. Här är några generella tips som du kan ta med dig:

1) Byta bank/bli ny kund – men var försiktig med ett sådant erbjudande eftersom det oftast bara gäller i 1 år. Ta reda på vad räntenivån blir efter att detta erbjudande har gått ut.

2) Har en lägre belåningsgrad. Ju mindre av bostadens värde som du lånar, desto mindre risk för banken. Därför kan banken erbjuda bättre ränta för en lägre belåningsgrad.

3) Sparar mycket pengar hos banken. Vissa banker ger rabatt om du har en viss summa pengar hos dem eller flyttar exempelvis lönekonto, pensionssparande eller försäkringar till banken.

4) Bor i en klimatsmart bostad. Vissa banker erbjuder ett grönt bolån för dig som har en bostad som uppfyller kraven för de bästa energiklasserna. Med ett sådant bolån får du ofta en extra rabatt på till exempel 0,10 procentenheter på din bolåneränta.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt