Efter tidigare inbromsning – priset på begagnade bilar ökar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Efter tidigare inbromsning – priset på begagnade bilar ökar

Efter

Försäljningen av begagnade bilar i Sverige fortsätter att återhämta sig efter en tidigare inbromsning, med både inhemska försäljningen och exporten som starka bidragsgivare. Priserna ökar också, särskilt för dieselbilar, medan laddhybrider och elbilar visar en betydande tillväxt i försäljningen.

  • Försäljningen av begagnade bilar har ökat för fjärde kvartalet i rad jämfört med samma period föregående år.
  • Priserna på begagnade bilar, särskilt dieselbilar, fortsätter att stiga.
  • Försäljningen av laddhybrider och elbilar visar betydande tillväxt.

För det fjärde kvartalet i följd har försäljningen av begagnade bilar ökat jämfört med samma period föregående år. Under första kvartalet såldes 278 155 bilar, vilket är en ökning med 2,6 % jämfört med samma period 2023. Exporten av begagnade bilar fortsätter vara hög, men den inhemska försäljningen tar nu allt mer fart och bidrar starkt till den ökade försäljningen.

Försäljningen av laddhybrider och elbilar ökar

Laddhybrider och elbilar visar en betydande tillväxt i försäljningen. Antalet sålda laddhybrider dubblerades i det första kvartalet jämfört med samma period förra året, medan försäljningen av elbilar ökade med 65,5 %. Under det första kvartalet stod laddbara bilar för 11,9 procent av den totala försäljningen, vilket indikerar ett påbörjat skifte även på begagnatmarknaden.

Detta rapporterar KVD om.

Prisökning på dieselbilar

Priserna på begagnade bilar ligger 1,4 % högre under första kvartalet jämfört med samma period 2023. Dieselbilar har särskilt gått starkt under vintern, med en prisökning hittills i år på 4,0 %. Orsaker till detta är bland annat billigare bränsle vid pumpen och ett minskat utbud av nyare dieselmodeller.

För laddhybrider har prisnedgången avstannat medan prisfallet fortsätter för rena elbilar. En del av nedgången kan tillskrivas den snabba teknikutvecklingen som gör att en elbil som bara är några år gammal kan vara tekniskt ifrånsprungen. Dock håller vissa elbilsmodeller sitt värde bättre än andra och vi kan till och med se att en del modeller har ökat i pris.

Den mest sålda begagnade bilmodellen under första kvartalet var Volkswagen Golf, följt av Volvo V70, Volkswagen Passat, Volvo V60 och Volvo XC60. Dessa fem modeller stod tillsammans för nästan 18 % av alla sålda bilar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volkswagen

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Volkswagen

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt