Elbilarna backar men Tesla ståtar ändå i topp – med mycket knapp marginal
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Elbilarna backar men Tesla ståtar ändå i topp – med mycket knapp marginal

Elbilarna

Trots en allmän nedgång i elbilsförsäljningen under första halvåret 2023, lyckades Tesla Model Y bli den mest sålda bilmodellen i Sverige. Med en marginal på endast fem bilar överträffade Tesla konkurrenten Volvo XC60 och erövrade förstaplatsen. Volvo kan dock trösta sig med att ha fyra modeller på topp 5-listan.

  • Totalt 132 294 nya bilar registrerades i Sverige fram till juni.
  • Elbilsförsäljningen minskade med 20 procent under första halvåret.
  • Tesla Model Y blev Sveriges mest sålda bil med fem bilars marginal.

En tuff start på året för bilbranschen

Bilbranschen i Sverige har upplevt ett utmanande första halvår 2023, med en total nedgång på sex procent i nyregistreringar. Trots detta har det registrerats 132 294 nya bilar i landet fram till slutet av juni. Särskilt elbilar har haft det svårt, med en nedgång på 20 procent under samma period.

Elbilarnas andel ökar trots nedgången

Trots den allmänna nedgången i elbilsförsäljningen steg andelen elbilar till årsbästa 35,9 procent i juni. Tesla Model Y lyckades dessutom gå om Volvo XC60 som den mest populära nya bilmodellen i Sverige, uppmärksammar motorsajten Carup som tagit del av Mobility Swedens officiella statistik. Totalt såldes 7 386 exemplar av Model Y under perioden.

Volvo fortsatt stark på marknaden

Volvo XC60 hade ett starkt första halvår men fick till slut nöja sig med andraplatsen – om än med mycket knapp marginal. 7 381 exemplar av XC60 såldes. Totalt ökade Volvo sin försäljningsvolym på den svenska bilmarknaden med 17,5 procent under första halvåret. Volvo kan också trösta sig med att de har ytterligare tre modeller på topp 5-listan, nämligen S/V60, EX/XC40 och EX30.

Mattias Bergman, VD på Mobility Sweden, kommenterar utvecklingen i ett pressmeddelande: "Det är glädjande att andelen elbilar nådde årsbästa i juni men vi ser samtidigt en stagnerande marknad vilket leder till en gradvis åldrande fordonsflotta. För att möta klimatmålen och stärka Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att elektrifieringen accelereras."

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen inom bilindustrin och ser fram emot att rapportera om framtida trender och förändringar på marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt