Elon Musk och Oracle avbryter gigantisk serveraffär
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Elon Musk och Oracle avbryter gigantisk serveraffär

Elon

Elon Musks AI-startup xAI och Oracle har avslutat sina förhandlingar om en serveraffär värd 10 miljarder dollar, motsvarande 106 miljarder kronor. Enligt uppgifter från The Information var det Musks krav på snabb byggtid som blev en avgörande faktor, tillsammans med Oracles oro över tillräcklig strömförsörjning vid den föreslagna platsen.

  • Förhandlingar om en serveraffär mellan xAI och Oracle har avbrutits.
  • Musks krav på snabb byggtid och strömförsörjning var avgörande faktorer.
  • xAI fortsätter att bygga eget system med Nvidias H100 grafikprocessorer.

Byggtid och strömförsörjning orsakar friktion

Enligt uppgifter från The Information har xAI och Oracle avslutat sina förhandlingar om en potentiell serveraffär. Elon Musk hade satt höga krav på hur snabbt superdatorn skulle byggas, vilket ansågs vara orealistiskt av Oracle. Insynspersoner uppger att detta var en av de främsta anledningarna till att samtalen avbröts.

Oracle uttryckte också oro över den föreslagna platsens strömförsörjning, vilket ytterligare bidrog till beslutet att inte gå vidare med affären. Den specifika platsen ansågs inte kunna hantera de energibehov som krävs för att driva superdatorn.

xAI fortsätter på egen hand

Trots det avbrutna samarbetet med Oracle fortsätter xAI med sina planer. Enligt Elon Musk bygger företaget nu ett system med Nvidias H100 grafikprocessorenheter på egen hand, och detta "på snabbast möjliga tid till färdigställande", som Musk uttryckte det på X.

Enligt Reuters har den serverkapacitet som Oracle diskuterade med xAI nu istället kontrakterats till en annan kund. Detta innebär att xAI måste hitta alternativa lösningar för att möta sina tekniska och tidsmässiga krav.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att uppdatera er med fler detaljer när de blir tillgängliga.

Börskollen om Oracle

Oracle är ett teknikföretag som fokuserar på datahantering, IT-miljöer, infrastrukturlösningar och utveckling av olika applikationer. Deras tjänster erbjuds genom licenser och säljs både som traditionella SaaS-lösningar och via olika molnbaserade plattformar (PaaS). Företaget grundades 1977 och har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Oracle, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Oracle

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt