Elon Musk stämmer OpenAI för brott mot överenskommelse
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Elon Musk stämmer OpenAI för brott mot överenskommelse

Elon

Elon Musk, grundaren av Tesla och SpaceX, har nu stämt OpenAI på grund av att de enligt honom brutit mot en överenskommelse. Musk menar att OpenAI har utvecklat artificiell intelligens (AI) i vinstsyfte istället för att gynna mänskligheten, vilket strider mot deras gemensamma överenskommelse.

  • Elon Musk anklagar OpenAI för att ha brutit mot en överenskommelse om att utveckla AI för människors bästa, inte för vinst.
  • Musk påpekar att överträdelsen skedde vid lanseringen av OpenAI:s senaste och mest kraftfulla chattbot, ChatGPT 4.
  • Musk har nu sin egen AI-startup, xAI.

Enligt stämningsansökan anklagar Musk OpenAI för att ha brutit mot överenskommelsen vid lanseringen av deras senaste och mest kraftfulla språkmodell, GPT-4. Denna modell är inte bara kapabel att resonera, utan är enligt Musk bättre på det än en genomsnittlig människa. Modellen har till exempel fått poäng i 90:e percentilen på enhetliga advokatexamet och nått 99:e procents resultat på GRE Verbal Assessment.

OpenAI:s avvikelse från sitt ursprungliga uppdrag

I stämningsansökan anklagar Musk även OpenAI:s ledning för att ha avvikit radikalt från företagets ursprungliga uppdrag och historiska praxis att göra sin teknik och kunskap tillgänglig för allmänheten. Han anser att företaget nu istället utnyttjar sin teknik för att generera vinst.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Musk och hans nya AI-startup

Elon Musk, som tidigare var delaktig i OpenAI, har nu startat en egen AI-startup vid namn xAI. Detta kan ses som ett svar på OpenAI:s avvikelse från sitt ursprungliga uppdrag. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen av denna juridiska tvist.

Börskollen om Microsoft

Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment, där störst specialisering återfinns inom utveckling av operativsystem och produktivitetsverktyg. Utöver erbjuds även diverse videospel. Microsoft grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Redmond, Washington.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Microsoft, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt