Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Elon

Elon Musk: "Vi har grävt vår egen grav"

Teslas rapport kom in sämre än väntat men alla tålmodiga Tesla-fans har äntligen ett första leveransdatum för Cybertruck, som dragit ut på tiden. Eller som Elon själv uttryckte sig gällande framtagandet av modellen: "Vi har grävt vår egen grav".

Teslas VD Elon Musk har varnat att produktionen av det mycket efterlängtade elpickupfordonet Cybertruck kan stöta på betydande utmaningar. Musk gjorde detta meddelande under kvartalsrapporten igår, där han också avslöjade att leveranserna av Cybertruck skulle börja den 30 november.

Trots att Tesla är världens mest värdefulla biltillverkare har företaget ännu inte tagit sig in på den lönsamma och populära pickupfordons-marknaden i USA. Cybertruck förväntas konkurrera med elektriska pickupfordon från t.ex Rivian, Ford och General Motors på den heta marknaden i USA bland annat.

Foto: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Musk medgav att det fanns svårigheter med att öka produktionen och göra Cybertruck-modellen lönsam. Han uttryckte sig tom så starkt och sa att företaget hade "grävt sin egen grav" med fordonet.

1 miljon personer har reserverat Cybertruck

Tesla har tidigare sagt att man har kapacitet att producera över 125 000 Cybertrucks årligen, med potential att öka det antalet till 250 000 fram till 2025.

Trots dessa utmaningar har över 1 miljon personer reserverat fordonet genom att lägga en deposition.

Det återstår att se hur många av dessa som fortf. önskar leverans men att intresset är stort kan man inte sticka under stolen med.

Emellertid är vissa analytiker skeptiska till Cybertruck's försäljningsutsikter, särskilt på kort sikt. Tesla förväntas annonsera prissättningen för fordonet vid nästa event, vid sin fabrik, i Texas den 30 november.

Priset på Cybertruck

Företaget hade ursprungligen som mål att prissätta Cybertruck under 40 000 dollar år 2019, men stigande priser på råmaterial för batterier har troligen påverkat det slutliga priset. Konkurrerande elektriska pickupfordon som Rivian's R1T börjar på 73 000 dollar, medan Ford's F-150 Lightning börjar på cirka 50 000 dollar.

Detta rapporterar Reuters om.

Minskad efterfrågan på elbilar

Under de senaste månaderna har efterfrågan på elektriska fordon minskat på grund av högre räntor, vilket har ökat finansieringskostnaderna och avskräckt konsumenterna från större inköp. Som svar har Tesla aggressivt sänkt priserna på sina bilar i år för att locka fler kunder och framöver ta igen förlorade marginaler genom sin självkörande programvara (FSD), med höga marginaler, i framtiden.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Rivian Automotive

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.