Enkla förhandlingsknepet: Så får du lägsta bolåneräntan just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Enkla förhandlingsknepet: Så får du lägsta bolåneräntan just nu

Enkla

Nyligen höjde nya riksbankschefen Erik Thedéen styrräntan ytterligare en gång, från 2,5 till 3 procent – och såväl Riksbanken som de svenska storbankerna prognostiserar fler räntehöjningar under 2023! Som bolånekund blir det givetvis kännbart och varje tusenlapp som går att spara är ett välkommet tillskott till hushållets ekonomi. Men hur säkerställer man egentligen maximal ränterabatt på sitt bolån?

Mest effektiva förhandlingsknepet enligt en färsk undersökning

En färsk undersökning från Demoskop, med svar från bankkunder som har lyckats, visar tydligt vad som är den mest effektiva metoden för att sänka sin boränta (öka sin bolånerabatt). Att beställa ut ditt amorteringsunderlag från din bank visar sig vara det mest effektiva sättet att förhandla ner sin boränta, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till undersökningen.

Signalen ger en indikation om att du som kund överväger andra alternativ och kan vara i taget med att byta bank, något som får de flesta banker att direkt föreslå dig en bättre lägre ränta i syfte att behålla dig som kund.

Nedan ger vi dig ett antal ytterligare tips och listar även de bästa bolåneräntorna just nu!

Jämförelse: Så hittar du lägsta bolåneräntan just nu

Bland aktörerna i jämförelsetabellen nedan placerar sig Skandia och Ikano Bank lägst med en rörlig ränta (tremånaders) på 3,34-3,41 %.

Om du är mer intresserad av bunden ränta placerar sig Ikano Bank fortsatt lägst på 1 år med en ränta på strax över 4 %, tätt följt av aktörer som Skandia, Landshypotek och Stabelo.

På 3 år kan du hitta räntor i spannet 3,88-4,45 %, där Danske Bank just nu ligger lägst följt av Landshypotek och Ikano.

Vi understryker att villkoren hela tiden uppdateras (i synnerhet nu kort efter en ny räntehöjning) och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Fler tips: Förbättra din ränterabatt på bolånet

Det skadar aldrig att på fler sätt försöka minska sin bolånekostnad genom att utöka sin ränterabatt. Här är några generella tips som du kan ta med dig:

1) Byta bank/bli ny kund – men var försiktig med ett sådant erbjudande eftersom det oftast bara gäller i 1 år. Ta reda på vad räntenivån blir efter att detta erbjudande har gått ut.

Som vi beskrev ovan är ett bra första steg att begära ut sitt amorteringsunderlag då även din nuvarande bank kan tolka det som att du håller på att undersöka andra alternativ och därmed vilja kontra med en högre rabatt i syfte att behålla dig som kund!

2) Har en lägre belåningsgrad. Ju mindre av bostadens värde som du lånar, desto mindre risk för banken. Därför kan banken erbjuda bättre ränta för en lägre belåningsgrad.

3) Sparar mycket pengar hos banken. Vissa banker ger rabatt om du har en viss summa pengar hos dem eller flyttar exempelvis lönekonto, pensionssparande eller försäkringar till banken.

4) Bor i en klimatsmart bostad. Vissa banker erbjuder ett grönt bolån för dig som har en bostad som uppfyller kraven för de bästa energiklasserna. Med ett sådant bolån får du ofta en extra rabatt på till exempel 0,10 procentenheter på din bolåneränta.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt