Enorm AI-superdator byggs i Danmark
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Enorm

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel. Den nya superdatorn kallas Gefion och ska hjälpa danska nyckelindustrier inom vård- och läkemedelsforskning.

Den nya superdatorn kallas Gefion och ska hjälpa danska nyckelindustrier inom vård- och läkemedelsforskning.

Novo Nordisk-stiftelsen och danska export- och investeringsfonden (Eifo) ligger bakom satsningen. Enligt amerikanska Nvidia, som står för en stor del av tekniken, blir Gefion en av världens 25 mest kraftfulla superdatorer.

Proteinbaserade läkemedel är vanliga, det kanske mest kända är insulin som används mot diabetes. Flera cancerläkemedel är också proteinbaserade. Problemet är att kandidaterna tar lång tid och är dyra att ta fram. Där hoppas forskare att generativ AI ska både snabba upp och förenkla processen.

"Banbrytande vetenskapliga upptäckter är baserade på data, och AI ger oss nu en aldrig tidigare skådad möjlighet att påskynda forskningen", säger Mads Krogsgaard Thomsen, vd för stiftelsen, i ett pressmeddelande.

Kostnaden beräknas till 700 miljoner danska kronor (en miljard svenska kronor) och superdatorn beräknas vara färdig för pilotprojekt innan året är slut.

Fakta: En samling superdatorer

Superdatorn Gefion är egentligen en samling superdatorer – en så kallad superpod – som arbetar tillsammans. Gefion består av 191 superdatorer av typen DGX H100. Totalt rör det sig om 1 528 H100 Tensor core-grafikprocessorer, liksom 382 Intel Xeon Platinum-processorer.

Superdatorn kommer att ägas och drivas av ett eget bolag, som kallas Center for AI Innovation. Intjänade pengar ska återinvesteras.

Danska statens export- och investeringsfond blir en minoritetsägare med 15 procent av aktierna.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Novo Nordisk

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt