Ett professionellt CV kan ge högre lön
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Ett professionellt CV kan ge högre lön

Ett

Att skapa ett professionellt CV är viktigt om man vill få ett bättre betalt jobb. Många arbetsgivare väljer att anställa personer som har en tydlig och professionell presentation av sig själva. Detta gör man genom att skriva ett CV som är anpassat till det jobb man söker. Om du exempelvis söker jobb som börsmäklare, så är det viktigt att dina tidigare erfarenheter och egenskaper är vinklade fördelaktigt i den riktningen.

Noggrannhet lönar sig i längden

Det första du behöver göra är att säkerställa att ditt CV är lättläst och enkelt att förstå. Arbetsgivare har ofta mycket på att stå i och vill inte spendera en onödig tid på att läsa igenom ett komplicerat CV. Se till att använda korta meningar och tydliga rubriker. Din utbildning och arbetslivserfarenhet är viktiga delar av ditt CV. Men det är inte allt som räknas. Arbetsgivare vill också se att du har de personliga egenskaper som krävs för jobbet. Se till att du beskriver hur dina tidigare erfarenheter och utbildning gör dig lämplig för just detta arbete.

För att skapa ett professionellt CV är det viktigt att du kommer ihåg att korrekturläsa ditt CV innan du skickar iväg det. Läs igenom det noggrant för att se till att det inte innehåller några stavfel eller grammatiska misstag. Detta visar arbetsgivaren att du tar din ansökan på allvar och att du är en professionell individ.

En annan viktig faktor när det gäller ditt CV är hur väl formaterad den är. Se till att använda ett enkelt och tydligt format som gör det lätt för arbetsgivaren att navigera. En klar och professionell layout visar att du har lagt tid och energi på att skapa ett CV som representerar dig på bästa sätt. Glöm heller inte bort ditt personliga brev. Denna del är väldigt viktig då du där har möjlighet att visa en mer personlig profil av dig själv. Använd detta utrymme för att berätta om vem du är, vad du kan erbjuda och varför just du är rätt för jobbet.

Hur skriver man ett säljande cv?

1. Sammanfatta
Vissa tittar bara på  ditt CV och läser inte det personliga brevet. Inled därför med en bra sammanfattning där du kortfattat berättar vad du kan, vad du vill och vad du drivs av. Tänk till exempel att du är en duktig advokat, men vill bara arbeta med bostadsfrågor. Det syns inte på ditt CV om du inte förklarar.

2. Skriv inte bara titlar
Alla företag arbetar på olika sätt, det räcker därför inte med titlar. Berätta vad du har gjort och hur du har bidragit på din tidigare arbetsplats. Det kan även vara relevant att berätta om specifika situationer när du bidrog med något eller gjorde skillnad för företaget.

3. Beskriv arbetsgivaren
Beskriv din förra arbetsgivare med några korta meningar. Även om du tror att den som läser ditt vet vad arbetsgivaren gör. Om du till exempel jobbat på en skobutik är det intressant att veta vilken butik, hur stor den är och vilka värderingar företaget besatt.

4. Anpassa beskrivningarna
Anpassa beskrivningarna till tjänsten du söker. Är den säljorienterad? Lyft då fram hur du arbetat med att sälja och vilka resultat du uppnådde. Om tjänsten du söker handlar om ekonomi och ansvarstagande bör du poängtera tyngre ansvarsuppgifter du haft, och att du håller deadlines och är noggrann.

5. Tänk på längden
Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Skriv därför väldigt kortfattat och säljande. Ett CV ska vara max en A4-sida, och texten 12 punkter i storlek. Det räcker med de tre senaste arbetsgivarna, högsta avslutade utbildning, och utbildningar som är relevanta för jobbet.

6. Ha med övrig arbetslivserfarenhet
Under rubriken ”övrig arbetslivserfarenhet” kan du berätta om ett arbete som inte är direkt relevant tjänsten du söker, men ändå säger något om dig som person. Har du till exempel arbetat på en pizzeria eller med djur? Det visar att du är van att gå upp tidigt och jobba hårt.

7. Bli ihågkommen
Du kan också ha en rubrik i stil med ”det här är jag mest stolt över”, eller ”det här visste ni inte om mig. Välj något strategiskt att berätta om som du tror passar tjänsten du söker.

8. Slarva inte
Ett felstavat och rörigt CV ger intryck av att du är en slarvig person. Stava rätt, ha en enkel layout, och en bild där du ser professionell ut. Glöm inte heller dina kontaktuppgifter, många gör faktiskt det. Skriv vad du heter, tilltalsnamn, telefonnummer och aktuell e-post.

9. Var ärlig och nyanserad
Ditt CV är förhoppningsvis inledningen på en långsiktig relation med arbetsgivaren, och i alla relationer är det viktigt att vara ärlig. Var nyanserad när du skriver. Om du överdriver för mycket kommer det upptäckas förr eller senare och skada arbetsgivarens förtroende för dig.

10. Ingen speciell avslutning
I ett personligt brev är det vanligt att avsluta med en trevlig hälsning i stil med ”jag ser fram emot att höra från er”. Det behövs inte i ett CV. Men om du skickar in din CV via e-post ser det bra ut om du skriver en trevlig hälsning i mailet.

Vill du har ytterligare hjälp besök arbetsförmedlingens hemsida där du både får hjälp med hur du skriver CV, personligt brev, själva jobbintervjun och hur man väljer referenser.

Lycka till!

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt