Ett rekordartat kvartal på Wall Street
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Under torsdagen steg breda S&P 500-index 0,1 procent, Dow Jones industriindex 0,1 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex föll 0,1 procent.

Eftersom börsen är påskledig på fredagen kan årets första kvartal nu summeras, och det går att konstatera att rusningen som började i slutet av oktober bara har fortsatt.

Det har varit rena fyrverkeriet för S&P 500, som stängt på rekordhöga nivåer flera gånger under kvartalet – och i februari passerades drömgränsen 5 000 punkter.

Även torsdagens nivå, drygt 5 254 punkter, innebar en rekordnivå vid stängning.

Med torsdagens uppgång har indexet stigit 10,3 procent sedan årsskiftet. Det innebär två kvartal i rad med tvåsiffrigt, vilket bara inträffat fem gånger sedan 1950.

S&P 500 har nu också fem raka månader av uppgång vilket bara hänt en gång tidigare under detta århundrade, nämligen 2013, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Men även Dow Jones industriindex och tekniktunga Nasdaqs kompositindex har mått finfint under första kvartalet med uppgångar på 5,7 respektive 9,2 procent.

Under kvartalet har aktievärdet i New York ökat med cirka 4 000 miljarder (4 000 000 000 000) dollar – omkring 42 000 000 000 000 kronor.

Mycket har varit AI-drivet. Indextunga teknikbolag har briljerat i fråga om vinster och aktieutveckling.

Men också mer eller mindre välgrundat hopp ligger bakom rusningen, som det om att centralbanken Federal Reserve (Fed) snart sänker styrräntan.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt