Ett viktigt datum för ISK-sparare: 30 november
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ett viktigt datum för ISK-sparare: 30 november

Ett

Den 30 november är ett datum att notera för alla som sparar i ett investeringssparkonto (ISK). Det är då statslåneräntan fastställs, vilket bestämmer skattesatsen för ISK-konton under nästa år. Christina Sahlberg, sparekonom hos Compricer, påpekar att det blir allt viktigare att överväga vilket sparalternativ som passar bäst i takt med att räntan och därmed skatten på ISK-konton stiger.

Riksgälden fastställer statslåneräntan veckovis varje torsdag. Trots att räntan nyligen något minskat från dess tidigare topp på 3,00 procent, kan det redan nu konstateras att den under detta år kommer att bli betydligt högre än under 2022.

Högre skatt på ISK-konton

Statslåneräntan låg vid förra årets avräkningsdatum på 1,94 procent, vilket resulterade i en skatt på 0,8 procent. Nu förväntas dock skatten öka till omkring 1,2 procent, trots de senaste tidernas minskade räntor.

Men hur ska man då resonera som småsparare med till exempel fond- eller aktiesparande på ett ISK-konto? Sedan ISK-konton infördes 2012 har de historiskt sett varit ekonomiskt fördelaktiga, framförallt tack vare låga räntor som resulterat i låg beskattning. Ytterligare fördelar inkluderar att försäljningar inte behöver deklareras, samt att aktieutdelningar inte beskattas.

Detta rapporterar gp.se om.

Värdedepå som alternativ

Trots den allt högre skatten på ISK-konton, anser Christina Sahlberg att de flesta bör fortsätta spara på detta sätt. Hon tror att räntan kommer att sjunka när styrräntan gör det, vilket även hon förväntar sig kommer att ske under nästa år.

En värdedepå kan dock vara ett alternativ för långsiktiga investerare som inte planerar att göra stora förändringar i sin portfölj. Till skillnad från ISK-konton, som beskattas oavsett vinst eller förlust, beskattas värdedepåer endast vid vinst och förluster är dessutom avdragsgilla upp till 70 procent.

Läs också: ISK, AF eller KF – Vilken kontoform ska man välja för sparande i aktier och fonder

ISK-konton kan dock vara mindre fördelaktiga för sparare som är mycket försiktiga och till exempel väljer att spara i räntefonder med låg risk men även låg avkastning. Enligt en tidigare tumregel bör avkastningen vara 4 procent eller mer för att ISK-konto ska löna sig. "Sparar man i ränte- eller blandfonder så har man inte en lika hög förväntad avkastning. Då är det bättre att ha sparat i en värdedepå", säger Christina Sahlberg.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt