Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ett

Ett viktigt datum för ISK-sparare: 30 november

Den 30 november är ett datum att notera för alla som sparar i ett investeringssparkonto (ISK). Det är då statslåneräntan fastställs, vilket bestämmer skattesatsen för ISK-konton under nästa år. Christina Sahlberg, sparekonom hos Compricer, påpekar att det blir allt viktigare att överväga vilket sparalternativ som passar bäst i takt med att räntan och därmed skatten på ISK-konton stiger.

Riksgälden fastställer statslåneräntan veckovis varje torsdag. Trots att räntan nyligen något minskat från dess tidigare topp på 3,00 procent, kan det redan nu konstateras att den under detta år kommer att bli betydligt högre än under 2022.

Högre skatt på ISK-konton

Statslåneräntan låg vid förra årets avräkningsdatum på 1,94 procent, vilket resulterade i en skatt på 0,8 procent. Nu förväntas dock skatten öka till omkring 1,2 procent, trots de senaste tidernas minskade räntor.

Men hur ska man då resonera som småsparare med till exempel fond- eller aktiesparande på ett ISK-konto? Sedan ISK-konton infördes 2012 har de historiskt sett varit ekonomiskt fördelaktiga, framförallt tack vare låga räntor som resulterat i låg beskattning. Ytterligare fördelar inkluderar att försäljningar inte behöver deklareras, samt att aktieutdelningar inte beskattas.

Detta rapporterar gp.se om.

Värdedepå som alternativ

Trots den allt högre skatten på ISK-konton, anser Christina Sahlberg att de flesta bör fortsätta spara på detta sätt. Hon tror att räntan kommer att sjunka när styrräntan gör det, vilket även hon förväntar sig kommer att ske under nästa år.

En värdedepå kan dock vara ett alternativ för långsiktiga investerare som inte planerar att göra stora förändringar i sin portfölj. Till skillnad från ISK-konton, som beskattas oavsett vinst eller förlust, beskattas värdedepåer endast vid vinst och förluster är dessutom avdragsgilla upp till 70 procent.

Läs också: ISK, AF eller KF – Vilken kontoform ska man välja för sparande i aktier och fonder

ISK-konton kan dock vara mindre fördelaktiga för sparare som är mycket försiktiga och till exempel väljer att spara i räntefonder med låg risk men även låg avkastning. Enligt en tidigare tumregel bör avkastningen vara 4 procent eller mer för att ISK-konto ska löna sig. "Sparar man i ränte- eller blandfonder så har man inte en lika hög förväntad avkastning. Då är det bättre att ha sparat i en värdedepå", säger Christina Sahlberg.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.