EU-attack mot Google, Apple och Facebook
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU-attack mot Google, Apple och Facebook

EU-attack

EU spänner direkt sina nya muskler mot världens nätjättar. Google, Apple och Facebook ska alla utredas, misstänkta för att inte leva upp till reglerna i nya datalagen DMA.

Fem formella undersökningar dras i gång av EU-kommissionen mot Google-ägaren Alphabet, Apple och Facebook-ägaren Meta.

Utredningarna gäller exempelvis reglerna för Googles sökmotor, Apples App Store och Metas modell med ett val mellan att antingen betala eller ge tillstånd till dataanvändning.

– Det sätt som Apple och Alphabet har infört reglerna i DMA (EU:s nya datamarknadslag) om anti-styrning verkar inte gå ihop med hur lagen är skriven. Apple och Alphabet fortsätter att kräva avgifter och ändå begränsa styrningen, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

Reglerna i DMA trädde i kraft på allvar från den 7 mars och har föregåtts av sex månader för nätjättarna att förbereda sig och vidta åtgärder.

Om reglerna inte följs riskerar bolagen dryga böter – i slutändan på ända upp till 20 procent av bolagens globala omsättning, vid upprepade förseelser.

Organisationen CCIA, som samlar diverse teknikbolag, oroas över att EU-kommissionen agerar för skyndsamt.

"Vad vi ser nu sänder en oroande signal om att EU rusar in i utredningar utan att veta vad de utreder", säger CCIA:s Europachef Daniel Friedlaender i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: DMA

Digital Markets Act (DMA) är ett EU-regelverk riktat mot de största nätjättarna och deras sätt att konkurrera och arbeta med mindre aktörer.

Enligt DMA måste jättarna ge affärsanvändarna tillgång till data, låta dem teckna avtal med slutkund utanför jättarnas plattformar, samt i vissa fall tillåta tredjepartsaktörer att samverka med de egna tjänsterna.

Jättarna får inte heller favorisera egna produkter rankningsmässigt, eller hindra kunder att avinstallera förinstallerad mjukvara, eller samla data utanför kärnplattformen utan medgivande.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt