EU varnar för underskott i Italien och Frankrike
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

EU varnar för underskott i Italien och Frankrike

EU

Sju EU-länder – däribland både Frankrike och Italien – riskerar böter för brott mot EU:s budgetregler. Någon återgång till 10-talets åtstramningspolitik utlovas ändå inte.

I EU-kommissionens ekonomiska vårpaket på onsdagen föreslås att formella procedurer inleds mot Belgien, Frankrike, Italien, Malta, Polen, Slovakien och Ungern. I slutändan kan processerna leda till böter eller andra åtgärder om inte länderna själva agerar för att få ner sina budgetunderskott.

Åtgärderna kommer sedan EU-länderna i fjol enats om att lämna det ekonomiska undantagsläge som rått sedan coronapandemin tog fart under våren 2020. Därmed är medlemsländerna återigen skyldiga att sträva efter en statsskuld motsvarande max 60 procent av BNP och inte ha budgetunderskott som överstiger tre procent av BNP.

Samtidigt har en reform av budgetreglerna spikats i år för att öka flexibiliteten och kunna ta hänsyn till specifika situationer i berörda länder.

Processen är dock lång. Först i höst väntas rekommendationer om vad länderna borde göra.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni betonar också att det inte handlar om att gå tillbaka till den kritiserade åtstramningspolitik som dominerade efter eurokrisen.

– Vi kommer från nästan fyra år under allmänna undantagsregler och därför är vår ekonomi- och budgetpolitik på väg in i en ny cykel. Det betyder inte en återgång till det normala, för vi lever inte i normala tider – och ännu mindre en återgång till åtstramningar för det vore ett fruktansvärt misstag, säger Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt