EU på Spotifys sida – miljardböter för Apple
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU på Spotifys sida – miljardböter för Apple

EU

EU-kommissionen slår hårt mot Apple för konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik. Över 20 miljarder kronor krävs av nätjätten. Företagets aktie faller i öppningshandeln på Wall Street. Att beskedet skulle komma på måndagen var väntat.

Att beskedet skulle komma på måndagen var väntat. Bötessumman på 1,84 miljarder euro är däremot betydligt större än de cirka 500 miljoner euro som det spekulerades i på förhand.

– Apples regler har lett till att konsumenterna drabbats, konstaterar konkurrensansvariga EU-kommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

Apples aktie hade tappat runt 2,5 procent kort efter New York-börsens öppning.

EU:s utredning av Apple om eventuella konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik har pågått sedan 2021, efter att Spotify två år tidigare anmält Apple. Från Spotifys sida applåderar man nu beskedet:

"Det här beslutet sänder ett kraftfullt budskap – inget bolag, inte en ens ett monopol som Apple, kan ha sådan makt att man kan kontrollera hur andra företag ska interagera med sina kunder", skriver Spotify i en kommentar.

Favoriserat egna strömningstjänster

Utredningen har ändrat inriktning under resans gång, men har primärt kretsat kring om Apple med hjälp av begränsningar i tjänsten App Store har favoriserat sina egna strömningstjänster över konkurrerande produkter.

Utredningen har visat att Apple låtit bli att meddela användare hur mycket olika prenumerationstjänster ska ha kostat och dessutom låtit bli att inkludera länkar till andra alternativ.

Detta ska ha gjort att användare "betalat betydligt högre priser för musikprenumerationer", påpekar EU-kommissionen.

Ska överklaga

Apple har omedelbart meddelat att man kommer att överklaga.

"Beslutet. . . tar inte hänsyn till verkligheten på en marknad som frodas, är konkurrenskraftig och snabbväxande", säger bolaget i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Apple är nu ett av flera amerikanska techbolag som avkrävs böter från EU-håll. Sedan tidigare har Google och Meta fått liknande kav på sig och EU-kommissionen har dessutom inlett en utredning kring Apples mobila betalservice.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt