EU-uppgörelse om nya budgetregler
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

EU-uppgörelse om nya budgetregler

EU-uppgörelse

EU-länderna och EU-parlamentet har gjort upp preliminärt om nya, moderniserade budgetregler som ska gälla för medlemsländerna från 2025.

EU-länderna och EU-parlamentet har gjort upp preliminärt om nya, moderniserade budgetregler som ska gälla för medlemsländerna från 2025.

Syftet har varit att få till regler som är något mer flexibla än de som gällt hittills (regler som få på allvar brydde sig om när det brände till) och som kan gynna tillväxt och investeringar samtidigt som budgetdisciplin inte kastas överbord.

Krav kvarstår på att länderna ska se till att statsskulden mätt som andel av BNP inte går över 60 procent och att budgetunderskottet är högst 3 procent. Om de nivåerna överskrids får länderna i normalfallet fyra år på sig att vända utvecklingen för skuld eller underskott och i vissa fall sju år, om det till exempel kan motiveras med att pengar behövs till stora investeringar i infrastruktur eller för grön omställning.

Förhandlingarna har varit en strid mellan de som vill hålla kvar vid regler i stil med de nuvarande, som Tyskland och nordiska länder och de som velat ha mer flexibla regler, däribland Frankrike och Italien.

Källa: Lars Larsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.