Eufori: Europabörserna har nått all-time-high 22 gånger i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Eufori: Europabörserna har nått all-time-high 22 gånger i år

Eufori:

Europabörserna har slagit rekord oftare i år än vad de gjorde före finanskrisen. Detta enligt en analys av HSBC, som har undersökt FTSE Europe-indexets utveckling. Storbanken ser både positivt och negativt på framtiden för marknaderna.

  • FTSE Europe-indexet har nått all-time-high 22 gånger i år.
  • Marknaden står inför både positiva stödjande åtgärder och varningstecken.
  • HSBC ser bland annat sjunkande styrräntor som en positiv faktor.

Rekordfrekvens och marknadsutveckling

Europabörserna har under det senaste året uppvisat en imponerande rekordfrekvens. FTSE Europe-indexet har nått all-time-high vid 22 tillfällen hittills i år, vilket innebär att indexet sätter nytt rekord nästan en gång var femte handelssession. Detta kan jämföras med en gång på nio handelssessioner i genomsnitt under perioden 2005-2007 före finanskrisen, enligt en ny analys från HSBC.

Positiva faktorer och framtidsutsikter

HSBC noterar att 2024 ser lovande ut med relativt låga värderingar, höga rörelsemarginaler och stark avkastning på eget kapital. Dessa faktorer stödjer marknaden på ett liknande sätt som under de positiva åren 2005 och 2006. "På den positiva sidan ser vi att 2024 står sig väl i jämförelse med relativt låga värderingar, höga rörelsemarginaler och stark avkastning på eget kapital," skriver banken. Dessutom förväntar man sig sjunkande styrräntor och obligationsräntor, vilket kan uppmuntra investerare att fortsätta söka sig till aktiemarknaderna.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Riskfaktorer och försiktighet

Trots de positiva utsikterna finns det även skäl till försiktighet. HSBC pekar på att konsensusprognoserna för vinst per aktie och BNP-tillväxt fortfarande är bland de lägsta jämfört med tidigare år då marknaden satt all-time-highs. Banken varnar även för ett svagt affärsklimat, förhöjda riskmått som den inverterade avkastningskurvan och en hög grad av marknadskoncentration som potentiella orsaker till oro.

Hos Börskollen ser vi att marknadens dynamik är komplex och kräver noggrant övervägande av både positiva och negativa faktorer för att navigera framgångsrikt. Det är viktigt att hålla sig informerad och balansera optimism med försiktighet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt