Experten: Ingen ökad risk för cancer vid mobilanvändning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Experten: Ingen ökad risk för cancer vid mobilanvändning

Experten:

Enligt en omfattande internationell studie, COSMOS, ledd av Karolinska Institutet och Imperial College London, finns det ingen koppling mellan långvarig användning av mobiltelefoner och en ökad risk för hjärntumörer. Studien, som involverade över 250 000 mobilanvändare, har publicerats i Environment International.

  • Studien fann ingen korrelation mellan långvarig mobiltelefonanvändning och en ökad risk för hjärntumörer.
  • Enligt COSMOS-studien har de som talat flest antal timmar i mobiltelefon inte högre risk att insjukna i hjärntumör än andra.
  • Forskarna påpekar att trots dessa resultat behövs ytterligare forskning.

De senaste decenniernas ökade användning av mobiltelefoner och annan trådlös kommunikation har skapat oro för att den radiofrekventa elektromagnetiska strålningen från dessa enheter kan orsaka cancer och andra sjukdomar. I ljuset av denna oro initierades COSMOS-studien för nästan 20 år sedan på uppdrag av WHO och EU.

Detaljerad undersökning av mobilanvändning

Mellan 2007 och 2013 besvarade ett stort antal personer i fem länder detaljerade frågor om mobiltelefonanvändning. Deltagarna följdes sedan i cancerregister för att registrera insjuknande i hjärntumör. "För första gången har forskare kunnat genomföra en framåtblickande kohortstudie där detaljerad information om deltagarnas mobiltelefonanvändning samlats in", säger Maria Feychting, professor vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett COSMOS-studien om cancerrisk.

Detta rapporterar Karolinska Institutet om.

Ingen ökad risk för hjärntumör

Resultaten visar att de som sammanlagt talat flest antal timmar i mobiltelefon inte har högre risk att insjukna i hjärntumör än andra. Inte heller de som började använda mobiltelefon mer än 15 år innan de besvarade COSMOS frågeformulär löpte någon högre risk.

Feychting förklarar dock att mer forskning behövs:

"Mobiltelefonitekniken förändras ständigt och vissa av tumörerna vi studerade är väldigt ovanliga. Därför kommer vi att fortsätta följa COSMOS-deltagarna för att kunna dra säkrare slutsatser om eventuella risker på lång sikt."

Studien har finansierats av Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för arbetsliv, hälsa och välfärd (FORTE), AFA Försäkring, Strålsäkerhetsmyndigheten och VINNOVA i Sverige. Forskarna bakom studien har även varit engagerade som vetenskapliga experter i kommittéer på uppdrag av nationella och internationella myndigheter, såsom WHO och EU, och uppger att det inte finns några intressekonflikter.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt