Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

5

5 tips för att maximera din lön som pensionär – Experten tipsar

Upplever du att det känns svårt att förstå det svenska pensionssystemet? Då är du inte ensam.  Samtidigt är dina egna val kring pensionen viktigare än någonsin. Det finns några enkla knep som inte kräver kunskap eller mycket kapital. Så här tar du kontrollen över din pension i fem steg.

Enligt Ulf Ahrner, grundare och förvaltningschef hos den digitala rådgivaren Fundler, finns det två saker som alla, oavsett ålder, bör tänka på i sitt pensionssparande.

“Avgiften är en av de viktigaste faktorerna i ditt pensionssparande. Samtidigt är det minst lika viktigt att anpassa risken till din spartid för att maximera avkastningen”, säger han.

Fler svenskar väljer just digital rådgivning för sin pension. Fundler är det svenska alternativet som har uppvisat högst riskjusterad avkastning*.

Vi har en låg avgift, förstklassig förvaltning och tar inte emot fondprovisioner”, säger Ulf Ahrner.

Fem värdefulla råd

Fondroboten Fundler har gjort det enkelt att spara och få kontrollen över både ditt privata pensionssparande och din tjänstepension. Ulf Ahrner anser att man ska spara fem procent av bruttolönen och ger fem värdefulla råd som kan göra sparandet lite lättare.

1) Våga se över din pension
Att börja ett pensionssparande eller ta hjälp med att se över din tjänstepension, är förmodligen ditt livs bästa investering. Ju tidigare du ser över din pension desto större är sannolikheten att du kan påverka din inkomst den dagen du slutar arbeta.

2) Välj låga avgifter
Pensionssparandet sker ofta över lång tid och då har avgifter en stor betydelse för avkastningen. På kort sikt ser man knappt någon skillnad men på lång sikt kan det skilja flera hundratusen kronor. Det här beror på ränta-på-ränta-effekten som betyder att man får avkastning på avkastningen och gör att pengarna växer snabbare och snabbare för varje år.


3) Anpassa risken till spartiden
Det är viktigt att risknivån är anpassad till din spartid fram till pensionen. Undvik bankkontot, där pengarna sjunker i värde. En digital aktör som Fundler hjälper till att anpassa urvalet av fonder för att passa just dig. Unga bör välja aktiefonder med högre risk, vilket historiskt har visat sig vara lönsamt och givit bra avkastning. När du närmar dig pensionen bör risken sänkas så du inte riskerar att förlorar stora delar av kapitalet när marknaden svänger. Då är risken stor att pengarna inte hinner återhämta sig.

4) Använd flytträtten
För snart ett år sedan sänktes flyttavgiften vilket innebär att företag vid flytt av försäkringar endast får ta ut en avgift som motsvarar kostnaden för den administrativa hanteringen, max 600 kronor. Genom att flytta dina pengar och få bättre villkor har du ökat möjligheten till bättre avkastning.

5) Ta hjälp
Känner du att du behöver hjälp att komma i gång? På Fundler finns rådgivare som hjälper dig att se över din risknivå, avgifter och månadssparande. När du börjar pensionsspara hos Fundler kartläggs hur dina pensionspengar är placerade nu – och du får tips om smartare placeringar.

*Källa: Morningstar. Avser portföljen Global Framtid med liknande förvaltning och jämförbara konkurrenter efter avgifter och kickbacks under tidsperioden 2019/01/01 - 2022/01/31.

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt