Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

4

4 enkla tips för att maximera din pension – "Spara hundratusentals kronor"

Att flytta en pensionsförsäkring för att få bättre villkor kan ge hundratusentals kronor mer i plånboken. Precis lika självklart det är som att byta till exempel en hemförsäkring vid bättre pris, service och villkor, ska det vara att byta sin pensionsförsäkring.

Hos Fundler kan du just nu göra en kostnadsfri pensionsanalys. Efter att du har fyllt i dina uppgifter börjar Fundlers rådgivare analysera alla dina pensionsförsäkringar och ser över om dina pensioner kan förbättras. Rådgivarens bedömning görs bland annat utifrån dina befintliga avgifter, risknivå och historisk utveckling. Du bestämmer sedan själv om du vill gå vidare med förslaget!

Mer frihet för den enskilde att slippa dyra avgifter

Tidigare har flyttavgifter satt käppar i hjulen för många pensionssparare. Men sedan 1 juli i år är det möjligt att flytta icke kollektivavtalade tjänstepensioner oavsett när de är tecknade till en flyttavgift som max får uppgå till 0,0127 prisbasbelopp. Under 2022 motsvarar det 614 kronor.

Detta ger svenskarna med tjänstepension från den privata sektorn en enorm flexibilitet och möjlighet att sänka avgifter och säkerställa en optimerad avkastning. Tidigare har höga flyttavgifter, som satts helt av bolagen själva, ofta tagit kraften ur en flytt och många sparare har tvingats sitta kvar i dåliga lösningar som ätit upp kapitalet.

Många svenskar oroliga över sin pension

Många svenskar är allt mer oroliga för sin pensionssituation. Trots att Sverige har en av världens mest välorganiserade pensionssystem, är många svenskar fortfarande bekymrade för sin framtida ekonomi när de går i pension.

En stor del kan förklaras av den ökade oron kring den ekonomiska stabiliteten i världen som har påverkat många människors ekonomi och arbete. Många har sett sina tillgångar minska i värde på grund av den globala recessionen vilket innebär att tillväxten minskar, arbetslösheten går upp och levnadskostnaderna ökar mer än löneökningarna.

En annan faktor är den ökande livslängden. Med allt fler människor som lever längre, är det färre människor som delar på samma pensionspengar, och det kan leda till en minskad pensionsnivå för individen. Där främst den allmänna pensionen berörs.

Tjänstepensionen och det privata pensionssparandet blir allt viktigare och därför är det av största vikt att ha koll på vart man placerar sina pensionspengar och vilka avgifter som tas ut.

Över 600 000 kr mer i pension

I ett räkneexempel framtaget av Fundlers förvaltningschef Ulf Ahrner ser man svart på vitt hur viktigt det är att hålla koll på sina avgifter och vara aktiv, genom att till exempel flytta tjänstepensionen. Det är också viktigt att veta att det aldrig är för sent att flytta pensionen.

Även med bara några få år kvar till pensionen gör det stor skillnad, eftersom pensionen betalas ut gradvis under många år. Därför tycker vi att det är en självklarhet för alla att se över vilka förbättringar man kan göra nu när ännu fler försäkringar blivit flyttbara. Avgifter som kan låta som en bagatell, men som i själva verket äter upp stora delar av din pension (se räkneexempel nedan).

Genom att flytta till Fundler kan du få flera hundratusen kronor mer i pension!

Räkneexempel

Om du placerar en tjänstepension på 800 000 kronor dagen du fyller 45 år har du sparat ihop ungefär 1 926 572 kronor den dagen du fyller 66 år. Då har Fundlers förvaltningschef räknat på en genomsnittlig avkastning på 8 procent och en avgift på 2,5 procent.

Om du istället placerar en lika stor tjänstepension men istället betalar 1 procent i avgift får du 2 560 452 kronor den dagen du fyller 66 år.

Betalar du 2,5 procent i avgift har den alltså ätit upp 633 880 kronor – pengar som gör en otroligt stor skillnad på pensionärstillvaron.

Skulle du ta ut din pension mellan 66 och 80 års ålder har du med den lägre avgiften 21 000 kronor i månaden att röra dig med som pensionär, medan om du låter en avgift på 2,5 procent äta upp din avkastning har du endast 14 000 kronor i månaden, d.v.s. hela 7000 kronor mindre per månad!

Vill du själv experimentera med hur mycket extra du kan få till pensionen kan du göra det via Fundlers ränta på ränta-kalkylator.

Fyra tips för en tryggare pension

Att få så hög avkastning på sina pensionspengar som möjligt, till så låg risk möjligt, är något Fundler ständigt jobbar för. Detta tillsammans med att undvika dyra och onödiga avgifter. Därför har vi tagit fram fyra tips för att visa hur du får mer pengar som pensionär.

1) Se över avgifterna i allt sparande

Se till att betala så låga avgifter som möjligt för ditt pensionssparande oavsett om det gäller premiepensionen, tjänstepensionen eller det privata pensionssparandet. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension.

2) Spara privat till pensionen

Ju tidigare du börjar spara, desto mer pengar kommer du att ha när du går i pension. Om du har tiden på din sida bör du investera dina sparpengar på börsen och förslagsvis fonder. En tusenlapp varje månad i privat pensionssparande på börsen kan ge över 1,4 miljoner extra på 30 år. Detta räknat på en avkastning om 8 procent per år.

3) Se till att ligga i rätt riskklass!

Som med allt sparande är det viktigt att anpassa sin risknivå efter sparhorisonten. Om man tar för alldeles för hög eller låg risk kan detta stå dig dyrt. Därav är det av största vikt att ligga i rätt riskklass när det kommer till pensionssparandet.

4) Flytta tjänstepensionen till Fundler!

Fundler hjälper dig att sätta upp ett automatiskt sparande med låga avgifter, med en gedigen avkastningshistorik som har slagit jämförelseindex över de senaste åren.


*Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt