Experter: Fintech har nått sin botten – nu måste företagen börja bevisa sig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Experter: Fintech har nått sin botten – nu måste företagen börja bevisa sig

Experter:

Vid en stor konferens i Amsterdam förra veckan diskuterade fintechchefer och investerare dagsformen för marknaden för finansiell teknik, så kallad fintech. Marknaden har korrigerats från osunda höjder under toppåren 2020 och 2021, var en av slutsatserna. Högre räntor har haft en dämpande effekt på finansieringen och många tror att sektorn nu har nått sin botten.

  • Fintechmarknaden har korrigerats från tidigare osunda höjder.
  • Högre räntor gör det svårt att få finansiering.
  • Marknaden tros ha nått sin botten.

Marknaden har "recalibrated"

Vid Money20/20-evenemanget i Amsterdam förra veckan uppgav Iana Dimitrova, vd för embedded finance-startupen OpenPayd, att marknaden har "omkalibrerat". Det rapporterar nyhetskanalen CNBC från konferensen. Hon menar att värderingar nu är mer realistiska och att företag måste bevisa att de har en hållbar affärsmodell för att attrahera investerare. "Värde tilldelas nu företag som kan visa att det finns ett solid användningsfall och affärsmodell," sade Dimitrova.

Lättare besökstryck och produktiva samtal vid sidan av

På konferensgolvet i RAI-konferenscentret visade banker, betalningsföretag och stora teknikföretag upp sina produkter, i hopp om att återuppta samtal med potentiella kunder efter några tuffa år för sektorn. Många deltagare CNBC talade med nämnde att konferenshallen var betydligt lugnare jämfört med tidigare år och att de mest produktiva samtalen ägde rum vid sidan av evenemanget, på barer, restauranger och båtpartyn runt om i Amsterdam.

Finansieringsnivåer och marknadsbotten

Enligt KPMG nådde global fintech-finansiering en topp på 238,9 miljarder dollar 2021. Men 2022 sjönk investeringsnivåerna kraftigt till 164,1 miljarder dollar och 2023 sjönk det ytterligare till 113,7 miljarder dollar, vilket är femårslägsta. Trots denna minskning menar en del, som Prajit Nanu, vd för Singaporebaserade betalningsföretaget Nium, att marknaden nu har nått sin botten, rapporterar CNBC.

Nanu kommenterade att investerare nu är mer fokuserade på artificiell intelligens och att detta har påverkat deras intresse för fintech. "Investerare är nu i AI-sinnesstämning," sade han och tillade att "de kommer att bränna mycket pengar." Han tror dock att detta är den lägsta punkten för fintechmarknaden och att det nu är rätt tid att satsa på fintech. "Jag tror att detta är den lägsta punkten av fintechcykeln," sa Nanu.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen inom fintechsektorn och hålla er uppdaterade om de senaste trenderna och nyheterna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt