Få villaägare söker stöd för värmepump – Här ansöker du om bidraget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Få villaägare söker stöd för värmepump – Här ansöker du om bidraget

Få

Det nya stödet till villaägare för att stimulera energisparande, som infördes vid halvårsskiftet, har hittills beviljats till endast cirka 900 personer av 10 000 sökande. Sammanlagt har nästan 29 miljoner kronor betalats ut, vilket anses vara ett relativt litet belopp. Stödet ger som mest 30 000 kronor för installation av bland annat värmepumpar eller bättre isolering av huset.

Enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige inom Regeringskansliet, kan detta delvis bero på en bristande informationsspridning.

Jag tror inte att informationen har nått ut till alla villaägare. Stödet infördes också under sommaren, men det är nu när kylan kommer som de flesta börjar tänka på sina elkostnader. Det lär komma in betydligt fler ansökningar nu

Ökad efterfrågan väntas

Det finns dock tecken på att intresset för stödet ökar. Statistik från Boverket visar att antalet beviljade stödbelopp har stigit undan för undan. Axelsson tror att gensvaret borde vara betydligt bättre, med tanke på de möjligheter stödet erbjuder. "Det här är ju ett gyllene tillfälle för de som vill minska sina elkostnader rejält, samtidigt som man gör en insats för Sveriges klimatomställning genom att frigöra el till industrin", skriver han.

Detta rapporterar gp.se om.

Effektivare uppvärmning

Förutom de ekonomiska fördelarna med minskade elkostnader, bidrar stödet också till en mer effektiv uppvärmning. Direktverkande eluppvärmning, som är en vanlig uppvärmningsmetod i svenska villor, är både dyrt och ineffektivt jämfört med alternativa metoder som värmepumpar och bättre isolering.

Här ansöker du om stödet

Sedan juli 2023 finns det ett bidrag att söka för att energieffektivisera småhus. För att få bidrag måste du äga och stadigvarande bo i småhuset.

Om du har köpt eller beställt materialet på egen hand ska du ha gjort det tidigast den 8 november 2022 för att kunna få stödet.

Läs mer om du du ansöker: Bidrag för energieffektivisering i småhus

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt