Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tesla

Tesla svarar med brev till bilägarna - Här är listan med fack som anslutit sig till strejken

Striden mellan fackförbunden och elbilstillverkaren Tesla intensifieras. Tesla har valt att besvara fackförbundens ökade press genom att skicka ut ett brev till sina över 50 000 svenska ägare. Brevet framhäver Teslas unika problemlösning och dess anställdas engagemang.

Elbilsjätten Tesla, ledd av den framstående miljardären Elon Musk, har på senare tid hamnat i hetluften. Fackförbunden har ökat sina ansträngningar att pressa företaget, med hot om sympatistrejker och anklagelser om att Teslas agerande hotar den svenska modellen. Den grundläggande frågan i striden är fackförbundens krav att Tesla ska ingå ett kollektivavtal.

Teslas svar på fackförbundens utmaning

I ett försök att svara på fackförbundens ökade press, har Tesla skickat ett brev till de drygt 50 000 Tesla-ägarna i Sverige. I brevet skriver de att de stått inför många utmaningar under företagets tjugoåriga historia, men att de alltid lyckats tack vare deras unika tillvägagångssätt för problemlösning.

Just nu står det mycket om Tesla i media. Vi skulle vilja ge vår syn på saken direkt till dig. Skriver Team Tesla i Sverige

Vidare lyfter de fram att deras anställda uppmuntras till kreativitet och samarbete för att erbjuda en högre kundupplevelse, och belönas med rättvisa villkor och god arbetsmiljö. Dock bekräftar företaget att de valt att inte ingå kollektivavtal.

Detta rapporterar expressen.se om.

Ställning bland Teslas anställda

Tesla är inte medlem i någon svensk arbetsgivarorganisation och har därmed ingen status som part i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är ännu oklart hur många av Teslas anställda i Sverige som önskar ett kollektivavtal. Även om Tesla har bekräftat att brevet har skickats, har de ännu inte svarat på några frågor om dess innehåll till presasen.

Det man kan utläsa mellan raderna i brevet är att under 10% av det anställda har valt att gå ut i strejk, vilket ändå får anses vara en relativt liten del av de anställda.

Obekräftade uppgifter vi tagit del av uppger att t.ex ingen av de anställda i Stockholm eller Örebro är ute i strejk medans vid anläggningen i Umeå är det några stycken fackanslutna som strejkar.

Ansluta fack till strejken hittils

Alla fack, hittills kända, som anslutit sig till strejken med åtgärder samt sympatiåtgärder.

  • IF Metall - verkstadsarbetare på Teslas servicecenter samt andra allmänna verkstäder
  • Transport - blockad av svenska hamnar
  • Fastighets - städning
  • Elektrikerna - reparation i lokaler och av laddstationer
  • Hamnarbetarförbundet - blockad av svenska hamnar
  • Seko - blockad av post och paket
  • ST - blockad av post och paket
  • Målarna - blockad av lackeringsarbete på över 100 verkstäder
  • Byggnads - blockad av byggarbete
  • Musikerförbundet - stopp för viss musik i Teslabilar

Alla varsel är enbart riktade mot hantering av Tesla och dess bilar.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.