Fackligt medlemskap sjunker – Teslastrid visar förlorad makt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Fackligt medlemskap sjunker – Teslastrid visar förlorad makt

Fackligt

Antalet fackligt anslutna inom den privata sektorn har minskat drastiskt. Från att ha varit 74 procent för över 20 år sedan är det idag bara drygt 50 procent LO-arbetare som är med i facket. Professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet varnar nu för att detta kan leda till ökade problem med arbetslivskriminalitet och fusk.

Förlorad facklig styrka

För närvarande kämpar fackföreningen IF Metall, tillsammans med hela LO, för att övertala den amerikanska biljätten Tesla att skriva under ett kollektivavtal för sina verkstadsarbetare.

Problemet för IF Metall är att väldigt få av Teslas svenska anställda är fackligt anslutna, vilket innebär att många inte stöder fackets krav och fortsätter att arbeta trots strejken.

"För att våga utmana stora företag måste facken nå en viss nivå. Exakt var den gränsen går är svårt att säga, men någonstans omkring hälften är en rimlig siffra", säger Professor Anders Kjellberg till gp.se.

Kollektivavtalen i fara

Enligt en ny rapport från Kjellberg och tankesmedjan Arena Idé, är det cirka tre av fyra privatanställda som arbetar på en arbetsplats där arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal. Trots detta är det bara omkring 30 procent av de anställda inom hotell- och restaurangbranschen som är fackligt anslutna. Trots det låga medlemsantalet, täcks 70 procent av dem av kollektivavtal eftersom de flesta arbetsgivare väljer att skriva under.

Det kan bli problematiskt om det bara finns ett avtal men knappt några medlemmar.

Men Kjellberg varnar för att det kan bli problematiskt om det bara finns ett avtal men knappt några medlemmar. "Det handlar om att avtalen ska efterlevas också. Därför är organisationsgraden viktig även om många företag har kollektivavtal", säger han.

Om trenden med minskat intresse för facklig anslutning fortsätter, i synnerhet bland anställda med utrikes bakgrund, förutspår Kjellberg en ökning av arbetslivskriminalitet och fusk. Han pekar på byggsektorn där fackanslutningen tydligt minskat som ett exempel. Detta kan också leda till mer lagstiftning på området, likt i Frankrike där staten sätter minimilönerna.

Ekonomen sågar fackets ”maffiametoder”

Foto: Press

Fackförbundet IF Metall har helt tappat konceptet i sin kamp mot Elon Musks elbilstillverkare Tesla, anser Claes Hemberg, oberoende ekonom.

”Jag tror inte att det är fackets roll att jaga bolag ur Sverige. Jag tror att de har missförstått sin roll och har identitetsproblem”, säger han till Di Tv.

Att jaga en rik person med ett fantastiskt bolag; det är mer maffiametoder än att driva en sakfråga.

Hemberg påpekar vidare att det inte är lag på att ha kollektivavtal, utan en överenskommelse mellan två parter.

”Många fack driver det i absurdum. Det blir inte bättre av att alla har samma avtal, den logiken finns inte”, säger han.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt