Spotify rapportrusar på Wall Street
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Spotify rapportrusar på Wall Street

Spotify

Strömningstjänsten Spotifys aktie rusade på New York-börsen. En delårsrapport med oväntat hög lönsamhet, rekordvinst och en prognos för intäkterna i andra kvartalet som ligger över förväntan bäddade för kurslyftet.

Antalet Spotify-användare hänger inte riktigt med uppåt så snabbt som bolaget hade räknat med inför första kvartalet. Men det verkar marknaden inte ta så allvarligt på.

Spotify-aktien hade redan före rapporten gått upp 45 procent sedan årsskiftet. Och den fortsatte upp på tisdagen för att stänga på plus 11,5 procent i New York.

Högsta vinsten hittills

Kurslyftet tog fart redan i terminshandeln sedan Spotify vid lunchtid – på sin 18-årsdag – presenterat sin högsta kvartalsvinst hittills.

Lyftet fick nytt bränsle efter en digital presskonferens, där vd:n och grundaren Daniel Ek bland annat sagt att Spotifys nästa finanschef Christian Luiga – som väntas ersätta den tillförordnade finanschefen Ben Kung i höst – kommer att se över Spotifys riktlinjer för hanteringen av bolagets positiva kassaflödet framöver.

Uttalandet kan tolkas som en tidig signal om att Spotifys ledning och styrelse överväger utdelning eller återköp av aktier.

– Det är sannerligen en ny typ av problem för Spotify att hantera, sade Daniel Ek när han fick frågan om det kan bli aktuellt att göra om riktlinjerna för hur Spotify hanterar sin starka balansräkning och det positiva kassaflödet som väntas framöver.

– Jag tror att det är lite tidigt för oss att ta några skarpa beslut i nuläget. Och Christian (Luiga) har ju inte börjat ännu, men detta kommer att finnas på hans skrivbord att titta på och arbeta med tillsammans med mig själv och vår styrelse, kring hur vi gör. Vi har många, många verktyg till vårt förfogande och vi ser fram emot att diskutera dem under årets gång.

Vinsten väntas öka

Daniel Ek flaggar för ökad flexibilitet när det gäller kunderbjudanden – med möjlighet att välja mer a la carte framöver. Han beskriver det samtidigt som Spotify levererar enligt uppsatta mål om att lyfta intäkter och förbättra marginalerna 2024, vilket i sin tur öppnar för nya initiativ när det gäller att få ännu bättre fart på användartillväxten framöver.

I en prognos för andra kvartalet räknar ledningen med 631 miljoner användare och att omsättningen lyfter till 3,8 miljarder euro. Vinsten väntas samtidigt öka till 250 miljoner euro.

Försäljningsprognosen från Spotify ligger något högre än vad marknaden hade räknat med och bolaget klår även förväntningarna när det gäller lönsamheten, enligt både den redovisade och den väntade bruttomarginalen.

Fakta: Rekordvinst för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro, motsvarande 1,9 miljarder kronor, för första kvartalet. Rekordvinsten kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Första kvartalets omsättning lyfte till 3,6 miljarder, från 3,0 miljarder euro ett år tidigare.

Antalet aktiva användare ökade också – upp till 615 miljoner. Det kan jämföras med 602 miljoner kvartalet före. Av användarna i första kvartalet var 239 miljoner betalande så kallade premiumabonnenter – i linje med prognoser.

Både vinsten och antalet användare totalt hamnade lägre än väntat, men bruttomarginalen slog förväntningarna och antalet betalande abonnenter låg i linje med förväntningarna.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Spotify

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Spotify

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt