Färre konkurser – men fortsatt dystert
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Färre konkurser – men fortsatt dystert

Färre

Antalet konkurser minskar för första gången på länge, framför allt i hotell- och restaurangbranschen. Men sammantaget ligger konkurserna fortsatt på skyhöga nivåer. Och nystarterna fortsätter att minska.

Under juni minskade konkurserna med fyra procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget Upplysningscentralen (UC).

– Äntligen vänder det. Sedan augusti 2022 har konkurserna ökat månad efter månad och den minskning vi ser nu kommer att fortsätta, spår Gabriella Göransson, vd på UC.

Sett till årets första sex månader var konkurserna dock 40 procent högre än under samma period i fjol. Andelen nystartade företag är också färre jämfört med juni 2023 – en minskning med 26 procent.

Lättnad i restaurangbranschen

Att konkurserna börjat minska tolkas av UC som en positiv effekt av bland annat Riksbankens räntesänkning i maj. Men det dröjer innan Sverige befinner sig i ett ekonomiskt normalläge. Fortfarande finns det företag med skatteskulder sedan pandemin som ska betalas.

Inom hotell- och restaurangnäringen minskade konkurserna under juni månad mest, 38 procent jämfört med samma månad i fjol. En bransch bestående av företag med små ekonomiska marginaler och hårt drabbad av pandemin.

– Minskningen sker här från mycket höga nivåer, vilket är en förklaring. Men det visar också på en optimism hos hushållen som väljer att lägga pengar på restaurangbesök igen, säger Gabriella Göransson.

Kämpigt i byggbranschen

Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 13 procent och i partihandeln med sex procent, jämfört med samma månad 2023.

Däremot fortsätter konkurserna inom byggsektorn att öka.

– Ökningen är ändå låg jämfört med de katastrofsiffror vi tidigare sett. Förbättringen kan bero på att hushållen åter törs göra större investeringar som att bygga hus. För det är byggföretagen närmast konsumenterna som drabbats av flest konkurser, uppger Gabriella Göransson.

Källa: Maria Eriksson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt