Färsk rapport: Så hög blir bolåneräntan i år – Lista: Här hittar du lägst bolåneränta just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Färsk rapport: Så hög blir bolåneräntan i år – Lista: Här hittar du lägst bolåneränta just nu

Färsk

Finansinspektionen (FI) kom nyligen med en rapport där man räknar med en genomsnittlig rörlig boränta på 4,8 % i december i år – i det bästa scenariot!

I det värsta scenariot där inflationen biter sig kvar på höga nivåer kan den rörliga boräntan istället röra sig upp mot 6 %.

”Vi har under tolv år inte sett så pressade hushåll som vi ser nu. Pressen har ökat på hushållen och den kommer öka under året”, säger generaldirektören Daniel Barr på en pressträff, enligt TT.

Enligt FI:s nya rapport går i genomsnitt 12 % av hushållens disponibla inkomst till räntebetalningar, vilket är nästan en tredubbling jämfört med 2021 och den högsta som uppmätts.

Men det kan bli värre. Enligt FI:s prognoser kan utgiften växa till närmare 16 % av den disponibla inkomsten under slutet av det här året.

Värsta scenariot: 6 % i rörliga bolåneränta om inflationen inte ger med sig

Om inflationen inte ger med sig lika mycket så spår FI att den genomsnittliga rörliga räntan kan landa på 6 % i december, då är det förutsatt att inflationen enligt KPIF ligger på 6 %.

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

Under februari höjde nytillträdda riksbankschefen Erik Thedéen styrräntan ytterligare en gång, från 2,5 till 3 procent – och mer höjningar ser det som sagt ut att bli enligt såväl FI, Riksbanken själva och de svenska storbankerna.

Som bolånekund blir det givetvis kännbart och varje tusenlapp som går att spara är ett välkommet tillskott till hushållets ekonomi. Men vilken aktör ger lägsta bolåneräntan just nu?

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt