Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Färsk

Färsk rapport: Så hög blir bolåneräntan i år – Lista: Här hittar du lägst bolåneränta just nu

Finansinspektionen (FI) kom nyligen med en rapport där man räknar med en genomsnittlig rörlig boränta på 4,8 % i december i år – i det bästa scenariot!

I det värsta scenariot där inflationen biter sig kvar på höga nivåer kan den rörliga boräntan istället röra sig upp mot 6 %.

”Vi har under tolv år inte sett så pressade hushåll som vi ser nu. Pressen har ökat på hushållen och den kommer öka under året”, säger generaldirektören Daniel Barr på en pressträff, enligt TT.

Enligt FI:s nya rapport går i genomsnitt 12 % av hushållens disponibla inkomst till räntebetalningar, vilket är nästan en tredubbling jämfört med 2021 och den högsta som uppmätts.

Men det kan bli värre. Enligt FI:s prognoser kan utgiften växa till närmare 16 % av den disponibla inkomsten under slutet av det här året.

Värsta scenariot: 6 % i rörliga bolåneränta om inflationen inte ger med sig

Om inflationen inte ger med sig lika mycket så spår FI att den genomsnittliga rörliga räntan kan landa på 6 % i december, då är det förutsatt att inflationen enligt KPIF ligger på 6 %.

Jämförelse: Så hittar du lägst bolåneränta just nu

Under februari höjde nytillträdda riksbankschefen Erik Thedéen styrräntan ytterligare en gång, från 2,5 till 3 procent – och mer höjningar ser det som sagt ut att bli enligt såväl FI, Riksbanken själva och de svenska storbankerna.

Som bolånekund blir det givetvis kännbart och varje tusenlapp som går att spara är ett välkommet tillskott till hushållets ekonomi. Men vilken aktör ger lägsta bolåneräntan just nu?

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella bolåneräntor (snitträntor) för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer om villkor samt för att ansöka om lånelöfte eller bolån.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om bolån, hur det fungerar, olika begrepp och vad man bör tänka på så tipsar vi om vår stora guide Bästa bolåneräntan.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt