Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fastighetsjätten

Fastighetsjätten SBB anklagas för att ha brutit mot kovenant

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) står under granskning av ekonomisk expert Joachim Landström, som hävdar att bolaget brutit mot en kovenant. SBB nekar till anklagelserna och menar att de följer alla regelverk. Situationen kan ha bidragit till bankernas ovilja att låna ut pengar till bolaget, menar Landström.

Joachim Landström, även känd som "redovisningsdoktorn", gjorde uttalandet i en intervju med Di TV. Han diskuterade flera ekonomiska aspekter av bolaget, inklusive den omtvistade frågan om räntetäckningsgraden.

Kovenantsbrott och dess konsekvenser

"Ett andra kovenantskrav som de har är att deras så kallade consolidated solvency ratio inte får bli högre än 65 procent. Så som det går att mäta den nu i Q3 är den på nästan 69 procent. Det innebär alltså att SBB nu även befinner sig i kovenantbrott på en andra kovenant", sade Landström till affärstidningen.

Landström påpekar att detta kovenantsbrott kan vara en bidragande orsak till att finansinstitut kan tveka att låna ut pengar till SBB.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

SBB nekar till anklagelserna

Samhällsbyggnadsbolaget tillbakavisar anklagelserna. "SBB:s hybridkapital uppfyller kraven för klassificering som eget kapital enligt IFRS. Detta har granskats av bolagets revisorer ett flertal gånger, senaste i rapporten för tredje kvartalet", säger Daniel Tellberg, ekonomidirektör på SBB, i en skriftlig kommentar till Di.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Samhällsbyggnadsbolag

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.