Fastighetsjätten SBB anklagas för att ha brutit mot kovenant
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fastighetsjätten SBB anklagas för att ha brutit mot kovenant

Fastighetsjätten

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) står under granskning av ekonomisk expert Joachim Landström, som hävdar att bolaget brutit mot en kovenant. SBB nekar till anklagelserna och menar att de följer alla regelverk. Situationen kan ha bidragit till bankernas ovilja att låna ut pengar till bolaget, menar Landström.

Joachim Landström, även känd som "redovisningsdoktorn", gjorde uttalandet i en intervju med Di TV. Han diskuterade flera ekonomiska aspekter av bolaget, inklusive den omtvistade frågan om räntetäckningsgraden.

Kovenantsbrott och dess konsekvenser

"Ett andra kovenantskrav som de har är att deras så kallade consolidated solvency ratio inte får bli högre än 65 procent. Så som det går att mäta den nu i Q3 är den på nästan 69 procent. Det innebär alltså att SBB nu även befinner sig i kovenantbrott på en andra kovenant", sade Landström till affärstidningen.

Landström påpekar att detta kovenantsbrott kan vara en bidragande orsak till att finansinstitut kan tveka att låna ut pengar till SBB.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

SBB nekar till anklagelserna

Samhällsbyggnadsbolaget tillbakavisar anklagelserna. "SBB:s hybridkapital uppfyller kraven för klassificering som eget kapital enligt IFRS. Detta har granskats av bolagets revisorer ett flertal gånger, senaste i rapporten för tredje kvartalet", säger Daniel Tellberg, ekonomidirektör på SBB, i en skriftlig kommentar till Di.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Samhällsbyggnadsbolag

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt