Fettisdagen kan vara bageribranschens livboj
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Fettisdagen kan vara bageribranschens livboj

Fettisdagen

Grädden är vispad, mandelmassan klar och bullarna står på rad. Linda Kosterhed vid Kosterheds Konditori räknar med att sälja omkring 1 500 semlor på Fettisdagen. För landets bagerier kan semlan vara räddningen i ekonomiskt utmanande tider.

Försäljningen av semlor har visserligen pågått sedan den 2 januari men fettisdagen är det stora elddopet och den absolut viktigaste försäljningsdagen.

– Det är som vår julafton. Vi som jobbar kommer att fira med en semmel-AW. Det är dagar som den här som räddar oss, säger Linda Kosterhed.

Försäljningen extra viktig

Semlan har kallats "bageribranschens livboj" av branschorganisationen och i år är kanske försäljningen extra viktig utifrån de ekonomiska utmaningar som möter landets bagerier och konditorier.

Mattias Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer kan summera dystra år som inleddes först med pandemin och dess restriktioner, sedan förra vinterns energismäll där elpriserna rusade och nu ekonomisk kris där konsumenter håller i plånböckerna.

– Vi har märkt att vardagsinköpen har minskat, typ en macka och en kaffe. Däremot vid högtidsdagar som fettisdagen har konsumenter handlat mer än vanligt. Försäljningen av semlor har jag fått rapporter om har gått väldigt bra, säger han.

Den bilden bekräftar även Linda Kosterhed.

– Folk håller igen lite mer på vardagar. Men när det kommer till semlor är det tydligt att man gärna unnar sig framför allt på tisdagar och på helgen, säger hon.

Branschens utveckling

Mattias Lundell ser samtidigt med viss oro för branschens utveckling där ett flertal aktörer helt enkelt tvingats att stänga.

– Vi har ju mer konkurser inom branschen än under många år, det är fler än under pandemin. Sedan om det skiljer sig jämfört med andra branscher är svårt att säga för det finns så många bagerier i Sverige, säger han.

En annan utmaning är att fettisdagen infaller redan den 13 februari, något som oroar Mattias Lundell.

– Efter fettisdagen brukar försäljningen sjunka med en brantare kurva än vad den ökat fram till dagen. Vad händer i år då fettisdagen infaller så tidigt?

Källa: Tobias Österberg/TT, Linnea Gustafsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.