FI flaggar för förlängt buffertkrav på banker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

FI flaggar för förlängt buffertkrav på banker

FI

Finansinspektionen (FI) avser att förlänga det så kallade riskviktsgolven för bolån och kommersiella fastigheter – ett extra buffertkrav på banker i Sverige.

Finansinspektionen (FI) avser att förlänga det så kallade riskviktsgolven för bolån och kommersiella fastigheter – ett extra buffertkrav på banker i Sverige.

"Finansinspektionen bedömer i nuläget att riskerna med bolån och kommersiella fastigheter kommer kvarstå och inte täckas fullt ut när EU:s andra bankpaket börjar gälla den 1 januari 2025. FI avser därför att under nästa år påbörja arbetet med att förlänga riskviktsgolven för bankernas bolån och lån till kommersiella fastighetsföretag åtminstone till och med 2027", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det så kallade riskviktsgolvet, som infördes 2018, dikterar hur mycket pengar en bank måste ha som buffert per utlånad krona.

Nivån ligger på 25 procent i riskviktsgolv för svenska bolån och 35 procent för svenska företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. För kommersiella bostadsfastigheter gäller 25 procent i riskviktsgolv.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt