FI varnar: Var försiktig med investeringstips på sociala medier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

FI varnar: Var försiktig med investeringstips på sociala medier

FI

Medan fler och fler hushåll stöter på investeringstips på sociala medier, varnar Finansinspektionen för potentiella risker. Detta inkluderar möjligheten att manipulera marknaden och det faktum att dessa rekommendationer kanske inte alltid ges med välvilja. Att vara källkritisk och noggrann med vem man litar på är nyckeln till att navigera i denna digitala investeringsvärld, enligt Moa Langemark, konsumentskyddsekonom vid Finansinspektionen.

  • Allt fler stöter på investeringstips på sociala medier, men dessa tips kan ibland ha andra syften än att hjälpa till med investeringar.
  • Att vara källkritisk och ställa kritiska frågor kan hjälpa till att undvika misstag och potentiella förluster.

Langemark insisterar på att det är avgörande att vara källkritisk till allt som rör investeringar och sparande. Hon ger fem kritiska frågor att ställa inför varje investering: Förstår jag produkten? Låter det för bra för att vara sant? Har personen som ger tips ett annat syfte? Är företaget listat på Finansinspektionens varningslista? Vill personen att jag loggar in med mitt bank-id eller få tillgång till min dator eller mobil?

Kontrollera källan

Det är viktigt att inte enbart lita på vad en okänd person eller ett okänt företag säger om en investering eller ett sparande i sociala medier. I stället bör du läsa på från företag du känner till eller från kända källor.

Undvik för bra för att vara sant

Snabba och säkra investeringar på börsen finns helt enkelt inte. Trots att börsen har en historiskt stigande trend, tar det tid att bygga upp ett sparande. Räkna med minst fem år för att ge din investering en god chans till avkastning.

Varningssignaler

Om någon vill manipulera kursen åt ett visst håll, eller om aktören får betalt för att rekommendera en särskild produkt, kan detta vara en varningssignal. Likaså om aktören finns på Finansinspektionens varningslista eller om de ber dig logga in med ditt bank-id eller vill ha tillgång till din dator eller mobil.

Langemark avslutar med att betona vikten av att vara källkritisk när du möter någon som ger investeringstips. "Genom att hålla dig källkritisk kommer du långt", säger hon.

Detta skriver fi.se om.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.