Fler arbetslösa får jobb
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fler arbetslösa får jobb

Fler

Arbetslösheten fortsätter att öka – däremot var det fler arbetslösa som fick jobb förra månaden, jämfört med samma period i fjol. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Nära 348 000 personer var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av juni månad. Det är nästan 26 000 fler än samma period förra året.

Arbetslösheten har därmed stigit från 6,1 procent till 6,6 procent på ett år.

Och det väntas öka resten av året också, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Hela 2024 väntar vi oss en svagare arbetsmarknad och vändningen kommer i så fall i takt med att ekonomin stärks, år 2025.

Varsel minskar

Som högst är arbetslösheten i Skåne med 8,9 procent, följt av Södermanlands län på 8,5 procent. Och det ökar i de flesta av länen. Lägst är arbetslöshetsnivån i Västerbottens län på 3,5 procent.

Även antalet långtidsarbetslösa ökar, som alltså har varit utan arbete i ett år eller mer. Det ökade med nästan 3 000 personer, jämfört med samma period i fjol och ligger nu på drygt 140 000 personer.

Däremot minskar antalet varsel – jämfört med ett år tillbaka. Drygt 4 500 personer blev varslade under juni, och motsvarande siffra förra året var över 5 300 personer.

Men risken finns att det kommer öka framöver, enligt Emil Persson.

– Under våren har antalet varsel varit högre än det normala, och den svagare arbetsmarknaden gör att det finns en risk att vi kommer att se fler varsel även under hösten.

Vändning i början av 2025

Det är också fler arbetslösa som har fått ett jobb. I juni var det över tusen fler som påbörjade ett arbete än för ett år sedan. Från drygt 29 500 till nästan 31 000.

– Men det här förändrar inte bilden att vi ser att arbetsmarknaden är svagare. Vi väntar oss att den vändningen kommer senare, säger Emil Persson.

TT: Så när kommer det vara lättare att få ett arbete?

– Första halvåret nästa år kommer det sannolikt att vara något lättare. Däremot så är bedömningen fortsatt präglad av stor osäkerhet.

Emil Persson tillägger även att det kommer dröja innan vi är på samma arbetslöshetsnivå som det var innan lågkonjunkturen.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt