Fler söker hjälp för spelproblem under EM
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fler söker hjälp för spelproblem under EM

Fler

Stora fotbollsmästerskap förgyller somrarna för många, men det finns också en mörk baksida. Spelmissbruket inom sportsbetting ökar.

Redan innan fotbolls-EM i Tyskland gick av stapeln började beroendecentret Spelfriheten märka av att fler personer, både spelare och anhöriga, hörde av sig med sin oro.

– Många av de som hör av sig är oroliga för att de ska dras in i spelandet igen av att de ser marknadsföringen för spelandet överallt just nu, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknad- och klientkoordinator på Spelfriheten.

En vanlig månad tar Spelfriheten emot ungefär 1 100 hjälpsökande kontakter. Den 26 juni hade man nått upp i nästan 1 600 för månaden.

Fotbolls-EM lockar

Jämfört med samma period föregående år gick and elen som sökte hjälp för just sportspel upp från 3 av 10 till 5 av 10 hos de som sökte hjälp hos Spelfriheten. En kraftig majoritet av dessa uppgav fotbolls-EM som en starkt bidragande orsak till att spelandet eskalerat eller att man tagit ett återfall.

Något som företaget tycker blivit ett större problem än tidigare är bettingen som sker på arbetsplatser.

– Av de som kontaktade oss inför turneringen nämnde ett hundratal detta. Ett typiskt fall kan vara att man är orolig för att dras in i spelandet igen när alla kollegor pratar om det. Samtidigt har man ofta inte berättat för kollegor om ett tidigare spelmissbruk och vill inte hamna utanför, säger Adam Kirstein Reuterswärd.

Tror inte på förbud

Medvetenheten på arbetsplatser kring spelberoende har inte kommit ikapp den medvetenhet som finns kring till exempel alkohol- eller drogmissbruk, menar organisationen. Dock tror man inte på att förbjuda spelandet på arbetsplatser.

– Regelrätta förbud brukar inte funka men spel om pengar är inget som borde komma med jobbet. Det är i alla fall bättre att låta personalen göra det sinsemellan än att man från ledningen arrangerar någon vadhållning.

För den som kämpar med spelproblem eller är rädd för att dras in i det under EM har Spelfriheten ett antal råd.

– Vi försöker påminna om att detta är tillfälligt och turneringen har ett slut. Man kan få hjälp genom bland annat självhjälpsgrupper och träffa personer som är i samma situation. Dessutom upplever många att de fått en positiv reaktion när de öppnat upp sig för kollegor om sitt spelmissbruk, säger Adam Kirstein Reuterswärd.

Fakta: Hit kan du vända dig om du har ett spelproblem

Stödlinjen

Stödlinjen ger råd och stöd till personer som spelar, och deras närstående. Hit kan du ringa anonymt på 020-81 91 00. Du kan också chatta på stodlinjen.se eller mejla. Även du som jobbar med spelproblem kan vända dig till Stödlinjen.

Spelpaus.se

Via spelpaus.se kan du stänga av dig från allt spel som kräver registrering.

Spelberoendes Riksförbund och Spelberoendegruppen

Spelberoendes Riksförbund och Spelberoendegruppen har lokala stödföreningar och fysiska och digitala självhjälpsgrupper för spelberoende och anhöriga. Läs mer på spelberoende.se och spelberoendegruppen.se

Källa: Folkhälsomyndigheten och Stödlinjen.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt