Fler svenskar vill ha euron
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Fler svenskar vill ha euron

Fler

Betydligt fler svenskar än tidigare vill ersätta kronan med euron. På två år har stödet för EU-valutan ökat från 23 till 34 procent, enligt SCB.

Fler svenskar än förra året vill ersätta kronan med euron, enligt en ny mätning från Statistiska centralbyrån (SCB). I majmätningen svarar 34,4 procent ja på frågan om de vill ersätta kronan med euron.

Även om betydligt fler fortfarande är emot införandet av euron i Sverige har stödet för EU-valutan stadigt stärkts de senaste tio åren, med en extra skjuts i fjolårets och årets SCB-mätning.

I majmätningen i fjol svarade 30,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta ja till euron om en ny folkomröstning skulle hållas. Året före det var siffran 22,6 procent. När stödet var som lägst runt 2012/2013 svarade enbart en av tio ja på samma fråga.

Svagare krona

Under tiden har värdet på kronan försvagats tydligt.

Samtidigt svarade 46 procent att de skulle rösta nej i årets majmätning. I maj förra året var hälften (50,6) av svenskarna emot att ersätta kronan med euron, ned från en toppnivå kring 80 procent för drygt tio år sedan.

Resten, runt 20 procent, svarar vet ej.

Borgerliga väljare är mer positiva till euron. Och generellt är män och äldre mer europositiva än kvinnor och yngre, enligt SCB-mätningen nedbrutet på olika nivåer. Bland manliga 65-plussare är nästan 46 procent för att byta ut kronan mot euron. Bland kvinnor under 30 år svarar 25,6 procent ja på frågan:

"Om vi i dag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta ja eller nej till att införa euron som valuta i Sverige?"

Mätningen ingår i SCB:s stora partisympatiundersökning där 4 427 svarat. Urvalet var 9 236, vilket ger en svarsfrekvens på knappt 50 procent.

Tabell: Flest europositiva bland liberaler
Parti Andel för euron (procent)
M 45,6
L 55,0
KD 29,7
SD 30,1
S 36,6
MP 28,3
V 25,2
C 32,4

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt