Flera stora kommuner dras in i vårdkonflikten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Flera stora kommuner dras in i vårdkonflikten

Flera

Vårdförbundet utökar övertidsblockaden i den pågående konflikten med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Den 20 maj dras bland annat skolsjuksköterskor och hemsjukvård in i konflikten.

Det nya är att även 29 kommuner, varav flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Umeå och Sundsvall, plockas ut i övertidsblockaden, från den 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess.

Det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa, hemsjukvård och medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Från Vårdförbundet menar man att kommunerna drabbas när regionerna inte klarar av att ta hand om patienterna under blockaden.

Ökat arbete

– När regionerna skickar hem patienterna tidigare så innebär det ett ökat arbete för våra medlemmar i kommunerna. Det handlar bland annat om cancersjuka barn i hemsjukvård och personer på äldreboenden. Vi har sett detta under en längre tid och nu behöver vi säkra upp att arbetsbördan inte ökar ännu mer för personalen, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Sedan tidigare innebär blockaden att cirka 63 000 medlemmar i Vårdförbundet inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

Tvistefrågorna rör i huvudsak arbetsvillkor som schemaläggning och förkortad arbetstid. Några nya förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft den 25 april, enligt Vårdförbundet.

– I stället för att möta upp våra krav går arbetsgivarna ut med att vi vill ha ett avtal för hela välfärdssektorns medarbetare – vilket inte är sant. Dessutom beordrar de anställda till skyddsarbete. Det visar tydligt att regionerna planerar sin verksamhet på att våra medlemmar ska jobba övertid, säger Sineva Ribeiro.

"Vår dörr är öppen"

Från arbetsgivarens håll tycker man att den utökade blockaden är beklaglig.

– Vår dörr har stått öppen sedan konflikten började och vår dörr står öppen för en förhandling. Men Vårdförbundet har inte velat förhandla med oss så det är både förvånande och beklagligt att de kommer det detta, säger Ulf Olsson, ordförande i förhandlingsdelegationen vid Sveriges kommuner och regioner och Sobona.

Varslet som läggs i dag innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid och arbetsgivaren kan inte genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper som omfattas.

Vårdförbundet har sagt att de kan varsla om strejk om arbetsgivaren inte möter upp deras krav.

Fakta: Kommuner som omfattas

Kommuner som omfattas av varslet:

Borlänge kommun, Borås kommun, Eskilstuna kommun, Falu kommun, Göteborgs kommun, Halmstads kommun, Helsingborgs kommun, Jönköpings kommun Kalmar kommun, Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Kristianstads kommun, Linköpings kommun, Luleå kommun, Lunds kommun, Malmö kommun, Norrköpings kommun, Partille kommun Skellefteå kommun, Stockholms kommun, Sundsvalls kommun, Södertälje kommun, Trollhättans kommun, Umeå kommun, Uppsala kommun, Västerås kommun, Växjö kommun, Örebro kommun Östersunds kommun.

Källa: Vårdförbundet

Källa: Olle Lindström/TT, Petra Hedbom/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt